NaslovnaObavještenjaNovo istraživanje: SARS-CoV-2 bi mogao ući u pluća kroz gingivu

Novo istraživanje: SARS-CoV-2 bi mogao ući u pluća kroz gingivu

- Advertisement -

Kako pandemija COVID-19 napreduje, sve više se otkriva o virusu i bolesti. Ranije se pretpostavljalo da SARS-CoV-2 može da zarazi pluća samo preko gornjih disajnih puteva. Sada je formalno objavljena još jedna hipoteza koja sugeriše da se virus prenosi vaskularnim putem iz usne šupljine u pluća.

Istraživački tim naučnika iz okružne bolnice Salisbury i Univerziteta u Birmingemu u Velikoj Britaniji i Instituta za istraživanje Mouth–body u Los Anđelesu u SAD-u i Kejptaunu u Južnoj Africi pretpostavio je da nakupljanje zubnih naslaga i upala parodoncijuma čine vjerovatnijim da će virus SARS-CoV-2 doći do pluća iz usta i izazvati teže slučajeve infekcije.

Foto: rsme.dental-tribune.com

Prva posmatranja CT pluća pacijenata oboljelih od COVID-19 plućne bolesti od strane konsultanta radiologa dr Grahama Lloyd-Jones, koji je vodeći autor hipoteze, dovela su do saradnje između medicinskih i stomatoloških istraživača na potencijalnom putu ulaska virusa u krvotok. Model koji ovaj tim predlaže pretpostavlja da su usta rezervoar za širenje virusa u pljuvački, a svako oštećenje oralne imunološke odbrane olakšava ulazak virusa u krvotok.

Prelazeći iz krvnih sudova u gingivi, pretpostavlja se da virus prolazi kroz vrat i vene grudnog koša do srca prije nego što se upumpa u plućne arterije i male sudove u bazi i periferiji pluća. Koautor studije dr Iain Chapple, profesor parodontologije na Univerzitetu u Birmingemu, izjavio je:

Foto: freepik.com

„Ovaj model nam može pomoći da shvatimo zašto neke osobe razvijaju COVID-19 plućnu bolest, a druge ne. Takođe bi moglo da promijeni način na koji upravljamo virusom – istražujući jeftine ili čak besplatne tretmane usmerene na usnu duplju i, time na kraju, spašavajući živote“.

„Hitno su potrebne naučne studije kako bi se dalje istraživao ovaj novi model, ali u međuvremenu, svakodnevna oralna higijena i kontrola naslaga ne samo da će poboljšati oralno zdravlje, već mogu i način spašavanja života u kontekstu pandemije“, objasnio je dr Chapple. Ovo otkriće moglo bi efikasnu oralnu-zdravstvenu zaštitu učiniti potencijalno spasilačkom akcijom.

Foto: freepik.com

Iz tog razloga, istraživači preporučuju preduzimanje jednostavnih, ali efikasnih, svakodnevnih koraka za održavanje oralne higijene i smanjenje faktora koji doprinose parodontalnoj bolesti, kao što je nakupljanje plaka. Te mjere uključuju redovnu upotrebu sredstava za ispiranje usta koje bi mogle da smanje rizik od prenosa virusa iz usta u pluća kod osoba sa COVID-19 i spriječe ozbiljniju infekciju.

Istraživanje pod naslovom “The COVID-19 pathway: A proposed oral-vascular-pulmonary route of SARS-CoV-2 infection and the importance of oral healthcare measures”, objavljeno je 20.aprila 2021.godine u onlajn izdanju časopisa the Journal of Oral Medicine and Dental Research.

Izvor: Dental Tribune

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -