NaslovnaObavještenjaNovo istraživanje: Naučnici povezali zdravlje zuba sa zdravljem kardiovaskularnog sistemom

Novo istraživanje: Naučnici povezali zdravlje zuba sa zdravljem kardiovaskularnog sistemom

- Advertisement -

U studiju je bilo uključeno 316.588 učesnika iz Amerike, starosti između 40 i 79 godina. Odrasli koji su izgubili zube i to ne zbog povrede, mogu biti izloženi većem riziku od razvoja kardiovaskularnih bolesti, prenosi „SciTech Daily“. Kardiovaskularna bolest je na prvom mjestu uzročnika smrti muškaraca i žena u SAD, a prethodne studije povezuju kardiovaskularnu bolest sa oralnom bolešću. Oralna bolest je upalna bolest koja često uzrokuje gubitak zuba zbog propadanja parodontalnog tkiva. Uzročna povezanost između oralne i kardiovaskularne bolesti nije dobro poznata, pa su istraživači u ovom istraživanju sproveli sekundarnu analizu sastava za nadzor faktora rizika ponašanja iz 2014. godine koja je razmotrila gubitak zuba koji nije uzrokovan traumom, kao i kardiovaskularne bolesti, uključujući srčani udar, anginu i moždani udar.

Ukupno osam odsto je bilo bez jednog ili više zubi, a 13 odsto sa kardiovaskularnim bolestima. Postotak ljudi koji su imali kardiovaskularne bolesti i bili su bez zuba je 28 odsto, u poređenju sa samo sedam odsto koji su imali kardiovaskularne bolesti, ali im zubi nisu nedostajali. Pored bezubih učesnika, oni koji su izvijestili da imaju jedan do pet zuba koji nedostaju ili šest ili više, ali ne svi, takođe, su imali veću vjerovatnoću za razvoj kardiovaskularne bolesti, čak i nakon prilagođavanja drugim čimbenicima kao što su indeks tjelesne mase, starost, rasa, konzumiranje alkohola, pušenje, dijabetes i posjete zubarima.

“Naši rezultati podržavaju postojanje veze između zdravlja zuba i zdravlja kardiovaskularnog sistema. Ako čovjeku ispadnu zubi, mogu postojati drugi zdravstveni problemi. Kliničari bi trebalo da preporučuju ljudima u ovoj starosnoj grupi da dobiju odgovarajuću oralnu zdravstvenu zaštitu da bi se spriječile bolesti koje dovode do gubitka zuba i kao potencijalno još jedan način smanjenja rizika od budućih kardiovaskularnih bolesti”, Hamad Mohamad Kaba, vodeći autor studije i glavni medicinski i hirurški pripravnik na islamskom univerzitetu „Imam Muhammad Ibn Saud“, a prenosi „SciTech Daily.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -