NaslovnaObavještenjaNovo istraživanje: Jedno od desetoro djece napušta osnovnu školu bez vještine pranja...

Novo istraživanje: Jedno od desetoro djece napušta osnovnu školu bez vještine pranja zuba

- Advertisement -

Novo istraživanje otkriva da jedno od desetoro djece (10%) napusti osnovnu školu bez osnovnih životnih vještina, poput pranja zuba. Studija, koju je proveo „Tic Watches“, uključila je 500 roditelja i otkrila da je ova osnovna vještina oralnog zdravlja samo jedna od brojnih osnovnih vještina koje nedostaju hiljadama učenika u osnovnim školama. Nakon ovih rezultata, Fondacija za oralno zdravlje je pozvala sve da se posveti veća pažnja oralnom zdravlju male djece.

dr Najdžel Karter

„Naučiti pranje zuba trebalo bi da bude jedna od prvih životnih vještina koju učimo kao mladi i da nosimo dalje sa sobom kako odrastamo. Nikada nije prerano saznati važnost dobrog oralnog zdravlja i sve aspekte kako postići dobru oralnu higijenu. Do 11. godine, djeca bi mogla da peru zube dva puta dnevno pomoću paste za zube sa fluoridom. Što ranije preuzmu aktivnu ulogu u održavanju dobre oralne higijene, veća je vjerovatnoća da će te navike održavati kako stare. Imati sjajno oralno zdravlje može nam pružiti brojne prednosti tokom cijelog života, tako da osiguravanje djeci da nauče kako to postići mora biti prioritet“, rekao je dr Najdžel Karter OBE, izvršni direktor Fondacije za oralno zdravlje.

Istraživanje je, takođe, potvrdilo da djevojčice češće peru zube nego muškarci. Prema studiji, jedna od sedam djevojčica (15%) napusti osnovnu školu bez vještine pranja zuba.
„Roditelji i nastavnici imaju važnu ulogu u obrazovanju djece o važnosti održavanja dobrog oralnog zdravlja, ali im je potrebna podrška. Mora se davati prioritet oralnom zdravstvenom obrazovanju i obezbijediti djeci alate i informacije koje su im potrebne kako bi im pazili na usta kako rastu i razvijaju se“, zaključio je Karter.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -