NaslovnaObavještenjaNovo istraživanje: Gledanje TV-a povezano sa konzumiranjem šećera i trulim zubima kod...

Novo istraživanje: Gledanje TV-a povezano sa konzumiranjem šećera i trulim zubima kod djece

- Advertisement -

Djeca koja gledaju preko 90 minuta televizije dnevno, vjerovatnije su jela hranu punu šećer i pate od truljenja zuba, pokazali su nalazi nove studije. Istraživanje je otkrilo da mladi ljudi imaju trećinu viši stepena da jedu slatku hranu (33%) i znatno je vjerovatnije da će im propadati zubi (39%), ako svaki dan gledaju više od sat i po televizije. Više od dvoje (53%) djece koja gledaju televiziju duže od 90 minuta dnevno, imaju neki oblik truljenja zuba. Mladi koji jedu slatku hranu dok gledaju televiziju, takođe, imaju više nego dvostruko veću šansu da im propadnu zubi od onih koji odluče da ih izbjegavaju.

„Postoji jasna veza između vremena koje djeca provode gledajući televiziju i koliko šećera konzumiraju. Kao populacija naša djeca prečesto imaju previše šećera i to dovodi do neprihvatljivih stopa propadanja zuba. Rezultati su ispuni i vađenje zuba – oboje je moguće spriječiti. Ograničavanje količine vremena koje djeca provode pored televizije moglo bi biti razumna i laka mjera za poboljšanje oralnog zdravlja djece. To bi, takođe, imalo druge zdravstvene koristi za dobrobit djeteta“, rekao je dr Najdžel Karter OBE, izvršni direktor Fondacije za oralno zdravlje.

Prošle godine u Engleskoj je bilo 59.314 vađenja zuba. Devet od deset je uzrokovano karijesom. Dalji nalazi studije izazivaju zabrinutost oko uticaja koji reklamiranje slatke hrane i pića imaju na roditelje i djecu. Najnovije brojke pokazuju da za godinu dana televizijske reklame za hranu sa visokim udjelom masti, soli ili šećera vidi oko 3,5 milijardi djece. Studija pokazuje da troje od četvoro (72%) djece traži od roditelja da kupe hranu koju vide na televiziji, a dva od tri (69%) roditelja to i dalje radi. Istraživači su, takođe, otkrili da četiri od pet roditelja (80%) kupuju hranu kakvu su i sami vidjeli na televizijskom oglašavanju, a njihova djeca imaju mnogo veću vjerovatnoću da će im propasti zubi.

„Potpuno je neodgovorno izlagati djecu marketinškim kampanjama koje promovišu nezdravu hranu i pića. Sada se mora donijeti zakonodavstvo za sprječavanje televizijskog oglašavanja bezvrijedne hrane, bilo do 21 sat ili kao potpuna zabrana“, naglasio je Karter.
Prošle nedelje je Singapur postao prva zemlja koja je zabranila reklamu za pića sa visokim sadržajem šećera. Do ovog trenutka, druge zemlje, uključujući Veliku Britaniju, su se fokusirale samo na ograničavanje izlaganja djeteta tim oglasima.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -