NaslovnaObavještenjaNovo istraživanje detaljno opisuje šokantne iskaze osoba koje pate od problema suvih...

Novo istraživanje detaljno opisuje šokantne iskaze osoba koje pate od problema suvih usta

- Advertisement -

Veći rizik od mentalnih bolesti, socijalne aksioznosti smanjena sposobnost da jedu i govore, samo su neki od teških realnosti sa kojima se suočavaju osobe oboljele od suvih usta. To je rezultat nove studije koju je objavila „Fondacija za oralno zdravlje“. U istraživanju se opisuju različite fizičke, emocionalne i socijalne barijere sa kojima se suočavaju zbog svog stanja. Osobe sa suvim ustima nisu u stanju da proizvedu dovoljno pljuvačke, a to dovodi do problema sa jelom, ukusom, razgovorom i održavanjem čistih usta. Mnogi učesnici, opisuju kako se problem sa suvim ustima pogoršava noću, kada usta proizvode manje sline nego danju.

-Gušio sam se, budio se noću. Bilo je to najstrašnije iskustvo sa kojim sam se ikada susreo i stvarno sam mislio da ću umrijeti – rekao je Fi, jedan od učesnika u studiji.
Vodeći autor studije, profesor Beri Gibson, smatra da, s obzirom na veliki uticaj suvih usta na živote oboljelih, iznenađuje da nije učinjeno više na razbijanju barijera sa kojima se svakodnevno suočavaju.
-Kada nam je GlakoSmithKline (britanska kompanija multinacionalna farmaceutska, bioloških proizvoda, vakcina i potrošačkih zdravstvenih proizvoda sa sjedištem u Londonu) prvobitno povjerio da sprovedemo ovu studiju, nismo bili baš spremni za potpuno duboke uticaje suvih usta na svakodnevni život. Svi smo bili dirnuti onim što su nam rekli učesnici i potpuno šokirani čistim rasponom uticaja koji suva usta imaju na svakodnevno funkcionisanje. Kada razmislite o različitim uticajima koji suva usta imaju na svakodnevni život i da su oni stalno prisutni, počnete da se pitate zašto niko ništa nije učinio po tom pitanju – objasnio je Gibson.

Broj ljudi sa suvim ustima je nepoznat, ali neka istraživanja procjenjuju da bi jedan od pet stanovnika planete mogao da pati od nekog oblika ovog stanja. Izvršni direktor Fondacije za oralno zdravlje, doktor Najdžel Karter vjeruje da je potrebno povećati svijest o izazovima povezanim sa patnjom od suvih usta.
-Problemi poput suvih usta nisu odmah vidljivi golim okom. Uprkos nedostatku svijesti, suva usta su vrlo česta pojava i efekti na život osobe mogu biti pogubni. Fizički simptomi povezani sa suvim ustima čine relativno jednostavne zadatke, poput jela ili razgovora, izuzetno teškim. To, takođe, može imati negativan uticaj na kvalitet života, samopouzdanje i samopoštovanja. Anksioznost i depresije, zaista, može dočarati tešku budućnost za one koji imaju problema sa suvim ustima, uključujući nedostatak entuzijazma za održavanje dobrog oralnog zdravlja. Postoji stvarna i hitna potreba da se istraži uticaj suvih usta i šta možemo učiniti da onima koji pate od toga pomognemo da steknu bolje oralno zdravlje – istakao je Karter.

dr Najdžel Karter
dr Najdžel Karter

Nažalost, trenutno nema lijeka za suva usta. Istraživanje sa Univerziteta u Šefildu je utvrdilo niz različitih izazova sa kojima se svakodnevno susreću osobe sa suvim ustima. Ispitanici su tvrdili da ih je to stanje ostavilo daleko manje samouvjerenim u socijalnim situacijama do tačke u kojoj se osjećaju nelagodno ukoliko jedu na javnom mjestu ili razgovaraju sa drugim ljudima. Za neke su suha usta postala izvor depresije.
-Suva usta su pogrešno shvaćena ili čak ignorisana. Kao rezultat toga, vjerovatno će se oboljeli povući u sebe. Važno je da se vlade i zdravstveni radnici usredsrede na suzbijanje simptoma i uklanjanje psiholoških efekata suvih usta. Takođe bi trebalo razviti partnerstva sa restoranima i drugim koji prodaju hranu, tako da mogu prilagoditi jelovnike onima sa suvim ustima – zaključio je Karter.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -