fbpx
NaslovnaZanimljivostiNovi globalni trend: Milioni peru zube kokosovim uljem

Novi globalni trend: Milioni peru zube kokosovim uljem

- Advertisement -

Da li biste pristali da na nedelju dana umjesto paste za zube koristite kokosovo ulje?

kokosovo uljeMilioni žena širom svijeta to rade, a sada su i naučna istraživanja pokazala da ulje zapravo može da ima mnogo više koristi za vaše zube i desni od klasičnog kaladonta. Riječ je o staroj indijskoj metodi koju je popularizovala Gvinet Paltrou, a sada se već formira velika internet zajednica žena koje se kunu u efekte ovog trika.

Ovo je jedna od gorućih tema po ženskim internet forumima, i to prevashodno zato što kokosovo ulje daje sjajne rezultate kada je riječ o izbjeljivanju zuba . Iako je sve počelo od drevne metode koja podrazumijeva mućkanje i provlačenje ulja kroz zube (kao kada ispirate vodom nakon pranja) sada sve veći broj žena umjesto paste koristi “kaladont” od kokosovog ulja, koji se pravi kod kuće.

Ali, da krenemo od početka. Čitava priča o kokosovom ulju počela je prije par godina, kada je Gvinet Paltrou priznala da ona upravo na taj način održava ljepotu svojih zuba. Ona, naime, nakon pranja zuba mućka jednu kašiku rastopljenog kokosovog ulja po ustima, i na taj način njeguje zube, desni i bori se protiv bakterija.

Naravno, čim Gvinet nešto kaže, to postane hit u svijetu, pa su ubrzo žene širom svijeta pomahnitale za uljem. Upravo zato su naučnici riješili da ispitaju efekte kokosovog ulja na zube – i, iznenađujuće, ispostavilo se da i Gvinet umije da bude u pravu! Naime, enzimi koje sadrži ovo ulje uspješno se bore protiv niza bakterija koje izazivaju karijes, a ujedno i sjajno smiruju iziritirane desni.

Recept Gvinet Paltrou
Sve što vam je potrebno jeste jedna kašika kokosovog ulja. Budući da je ono u čvrstom stanju, nalik margarinu, potrebno je prvo da ga otopite (otapa se jako lako i brzo) a zatim mlako ulje mučkajte po ustima oko 10 minuta,

Ovo radite kada su zubi čisti, dakle nakon pranja, i trudite se da ga provučete između svih zuba. Upravo zato se tehnika zove “oil pulling”. Efekti bi trebalo da postanu vidljivi nakon deset dana korišćenja.
Ovakvo ohrabrenje naučnika podstaklo je žene da odu korak dalje – i u potpunosti se odreknu paste za zube. Kad su već mogle da se odreknu dezodoransa i šampona, zašto ne bi i kaladonta! Ovo je jako popularan recept među zaljubljenicama u prirodnu njegu, a pasta od kokosovog ulja koristi se isto kao i svaka druga – pet minuta trljanja četkicom ujutru i uveče.
Pranje zuba uljem može da bude super, ali…, Foto: Profimedia.rs
Pasta se pravi od kombinacije ulja, sode bikarbone, soli i esencijalnog ulja po izboru – radi ljepšeg mirisa. Žene koje su probale kažu da su zubi mnogo bjelji, trošak manji jer više ne kupuju kaladont, i da se generalno osjećaju mnogo bolje jer ne unose hemiju koja se nalazi u kupovnim pastama.

Postoji samo jedan problem.

– Redovno korišćenje pretjerano abrazivnih pasta, kao što je ova sa sodom i solju, može ozbiljno da ošteti gleđ. Ovo će svakako pokazati rezultate po pitanju izbeljivanja, ali savet je da se ovakva pasta koristi jednom nedjeljno, i ne češće od toga. Pranje zuba čistim uljem, pak, nema efekta jer je ipak potrebno nešto što će uklonti nečistoću. Zato bi najbolje bilo kombinovanje kupovne paste (ukoliko vam smetaju ove jače, uvijek možete u apoteci da tražite nešto za osjetljive desni), muljanja ulja po ustima i povremenog tretmana ovom domaćom pastom – savjetuje stomatolog dr Snežana Krstić.

Izvor: 24 sata.rs

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -