Nove smjernice: Djeca bi trebalo da se drže konzumiranja mlijeka i vode

  Prve godine djetetovog života su najvažnije i sada, a nove smjernice sugerišu da su mlijeko i voda uglavnom jedine stvari koje djeca uzrasta od pet i manje godina treba da piju. Grupa naučnika izdala je nove smjernice o ishrani u kojima se predlaže da djeci ne smiju da daju nikakva pića sa šećerom ili drugim zaslađivačima. Ono što djeca piju u mladoj dobi može imati značajan uticaj na njihovo oralno zdravlje, opšte zdravlje i opšte dobro. Doktor Najdžel Karter, izvršni direktor „Fondacije za oralno zdravlje“, veruje da bi roditelji bili mudri da slijede ove smernice i daju svojoj djeci najbolji početak u životu iz prehrambene perspektive.

  dr Najdžel Karter
  dr Najdžel Karter

  -Voda i mlijeko imaju prednost pružanja svega što rastuće dijete treba, bez toliko štetnih stvari koje sadrži toliko drugih pića. Mlijeko je sjajan izvor kalcijuma, proteina i nekoliko drugih vitamina i minerala koji su neophodni za rast i razvoj. Voda je savršena, ne samo za mališane, jer nije kisela, nema kalorija i ne sadrži šećer koji može izazvati toliko nepotrebne štete dječjim zubima. Djeca apsolutno ne treba da piju proizvode koji su prepuni šećera. Šteta koju može da nanese samo oralnom zdravlju je ekstremna i izbeći. Glavni je krivac za hiljade djece kojima se svake godine uklanjaju truli zubi u bolnici, a da ne pominjemo visok nivo gojaznosti širom zemlje. Pozdravljamo ove nove smjernice i nadamo se da će ih što više roditelja slijediti – istakao je Karter.

  Smjernice je objavio „Healthi Drinks Healthi Kids“, projekat Istraživanje zdrave prehrane. Program proučava strategije dječije ishrane. Javno zdravlje Engleske izvještava da je devet od deset vađenja zuba iz bolnice kod male djece posljedica sprječavanja propadanja zuba. Pored toga, skoro svako peto dijete ima prekomjernu težinu kada polazi u osnovnu školu, odnosno svako treće kada krenu u srednju školu. Oba javnozdravstvena pitanja navela su pozive da izmijene način ishrane, tako da imaju veće šanse da izbjegnu ove oralne i opšte zdravstvene probleme.

  -Moramo paziti na sebe, svoju djecu i paziti da njihova ishrana to odražava. Loše oralno zdravlje u mladoj dobi može imati veliki uticaj na djetetovo zdravlje, dobrobit i kvalitet života na brojne različite načine. Čišćenje zuba svakodnevnom pastom sa fluoridom je presudno, ali to samo po sebi nije dovoljno da spriječi propadanje zuba kod male djece. Sprječavanje problema kojima se izbjegava poput truljenja zuba mora uključivati pozitivnu promjenu ishrane i nadamo se da će ove nove smjernice pomoći roditeljima da donose zdravije odluke za svoju decu – zaključio je Karter.

  , , , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.