fbpx
NaslovnaObavještenjaNova studija: Zabrinjavajuća upotreba antibiotika i opoida kao lijekova za bolna stomatološka...

Nova studija: Zabrinjavajuća upotreba antibiotika i opoida kao lijekova za bolna stomatološka stanja

- Advertisement -

Studija u martovskom broju „Journal of the American Dental Association“ iz centara za kontrolu i prevenciju bolesti otkrila je da se antibiotici i opioidi analgetici često propisuju tokom posjeta hitnoj službi zbog stomatoloških stanja, dodatno naglašavajući potrebu za stalnim naporima u borbi protiv zloupotrebe opioida i pretjerane upotreba antibiotika.

Autori su otkrili da je više od 50 odsto pacijenata, koji su posjetili odeljenje hitne pomoći zbog stomatoloških stanja, imalo recept za antibiotike, a približno 40 odsto imalo je recept za opioidne analgetike, na osnovu podataka iz 2012, 2013. i 2014. godine. Autori su dalje otkrili da je više od 30 posto pacijenata imalo recepte i za antibiotik i za opioidne analgetike, kao rezultat njihove posjete hitnoj službi.

Foto: webmd.com

“S obzirom na prethodna istraživanja da su dijagnoze povezane sa bolestima zuba čest i potencijalno mogući razlog za posjete hitnoj službi, propisivanje antibiotika i opioida za ova stanja postaje još više zabrinjavajuće”, napisali su autori studije.

U 2019. godini, u sklopu svojih dugogodišnjih napora za kontrolom izdavanja antibiotika, Američka stomatološka asocijacija (ADA) objavila je novu smjernicu u kojoj se navodi da se, u većini slučajeva, antibiotici ne preporučuju za zubobolje, što je čest razlog vezan za posjete odeljenju hitne pomoći. ADA se obavezala na podizanju svijesti i preduzimanju akcija u vezi sa opioidnom javnozdravstvenom krizom.

Foto: abcnews.go.com

Od 2011. godine se zalaže da se opioidni lijekovi protiv bolova ne daju pacijentima koji imaju bolna stomatološka stanja i radila je na podizanju profesionalne svijesti o alternativnim lijekovima za opioide. Sve veći broj istraživanja podržava politiku ADA da bi stomatolozi trebali da razmotre propisivanje nesteroidnih protivupalnih lijekova (NSAID) sami ili u kombinaciji sa acetaminofenom kao terapija za liječenje akutnih bolova. U martu 2018. godine, organizacija je usvojila politiku koja ukazuje da kombinacija Ibuprofena i Acetaminofena (Paracetamola) može biti jednako efikasna kao i opioidi za akutni bol.

Izvor: Dentistry Today

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -