NaslovnaSavjetiNova studija pokazala vezu između oralnog zdravlja i gojaznosti

Nova studija pokazala vezu između oralnog zdravlja i gojaznosti

- Advertisement -

Širom svijeta, gojaznost postaje tema razgovora na državnom nivou i u mnogim zemljama se smatra epidemijom. Osim toga, pojavila se alarmantna korelacija između gojaznosti i oralnog zdravlja, gdje postoje jasni znaci parodontne bolesti kod onih koji imaju BMI (indeks tjelesne mase) više od 30. Učesnici u studiji, koji su bili u grupi gojaznih, su pokazali veći nivo šećera i unosili su sastojke koji podstiču parodontne bolesti. Kada u ishranu te osobe unesu visokokaloričnu hranu, malo je vjerovatno da će željeti da ima hranu koja obezbjeđuje dovoljno mikronutrijenata, koji su važni za zdravlje desni i za sprječavanje karijesa.

Višak masnog tkiva se smatra znakom da će učesnik imati problem sa parodontalnom bolešću. Uzorci grupe žena sa BMI između 27 i 32 su poslati na analizu, a rezultat je otkrio bakteriju – Selenomonas nokia (gram-negativna bakterija povezana sa parodontitisom, dominantnim u 98% gojaznih žena, a prisutna je u zdravom tkivu desni) kod 98,4% uzoraka ispitanika. Prema mišljenju stručnjaka, jedan od najbržih i najboljih načina da se uhvati u koštac sa oralnim bakterijama i gojaznosti je da se napravi određena promjena u načinu života koja uključuje promjenu režima ishrane.

Možda je jedan od najneugodnijih aspekata ove studije otkriće da ova veza gojaznosti i oralne higijeni počinje u ranom uzrastu. Studija je pokazala da tinejdžeri koji spadaju u kategorije sa prekomjernom težinom i gojaznošću, imaju veći broj karijesa od onih za koje se smatra da imaju normalan BMI. Obrazovanje je stoga važna komponenta u ukupnom održavanju oralnog zdravlja i održavanju tjelesne težine u normalnim granicama. Iako studije još uvek nisu konačne, morate da pazite šta i koliko jedete.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -