NaslovnaObavještenjaNova studija o vrijednosti fluoridnog laka

Nova studija o vrijednosti fluoridnog laka

- Advertisement -

Fluordni lak je postao popularan tretman protiv karijesa kod djece i nije teško razumeti zašto. Relativno je jednostavan za primjenu, i to ne samo za stomatologe ili zubne higijeničare. Pedijatri to mogu uraditi, uz minimalna uputstva. Ljepljivi lak se nanese četkicom i nakon toga se osuši za nekoliko sati. Mali je rizik da će djeca progutati fluor, kao što je to slučaj sa drugim aktuelnim tretmanima, poput gelova. Ipak, novo istraživanje dvoje istraživača sa Univerziteta u Vašingtonu i njihovih kolega dovodi u pitanje isplativost fluoridnog laka za predškolsku djecu i naziva njegove efekte protiv karijesa “skromnim i nesigurnim” u ovoj starosnoj grupi.

dr Filip Hujoel
dr Filip Hujoel

Dr Džoana Kunja-Kruz i dr Filip Hujoel sa Stomatološke škole Univerziteta Vašington i četiri kolege iz istraživanja došli su do svog zaključka nakon pregleda 20 kliničkih ispitivanja fluoridnog laka u 13 zemalja. Dobili su rezultate nakon ispitivanja u kojima je fluoridni lak korišten sam ili u programu oralnog zdravlja, a takođe su provjerili rezultate upotrebe fluoridnog laka u poređenju sa placebom, uobičajenom njegom ili bez tretmana.
-Koliko god želimo da fluoridni lak bude efikasan, trenutni dokazi ne podržavaju veliku korist od njegove upotrebe kod male djece – kaže doktorka Kunja-Kruz.
U svojoj novoj studiji, koja je nedavno objavljena u časopisu „Caries Research“, ona i njene kolege primijetile su da su aplikacije fluoridnih lakova posebno namijenjene djeci sa velikim rizikom od karijesa. Ne smatra se primarnim oblikom liječenja, već dodatkom drugim tretmanima fluorida, poput paste za zube ili fluoridovane vode. Ipak, istraživači su objasnili da novija klinička ispitivanja i u grupama sa niskim i visokorizičnim rizikom “nisu pokazala zaštitni efekat primjene fluoridnih lakova.”
-Analize troškovne efikasnosti su potrebne da bi se procijenilo da li bi fluoridni lak trebalo da bude usvojen ili napušten od strane stomatoloških službi – rekli su u svojoj studiji.

Istraživači ne tvrde da fluoridni lak ne djeluje. Njihova analiza pokazala je da se rizik od stvaranja novih karijesa smanjio za 12 procenata među djecom koja su primila fluoridni lak, u poređenju sa onima koja nisu. I dodali su da bi fluoridni lak i dalje mogao da bude isplativa alternativa u nekim slučajevima. Međutim, takođe su naveli: “Ovo je bila prilično skromna korist, jer je veliki broj djece razvio nove karijesne lezije dentina, bez obzira na upotrebu fluoridnog laka.”
Koncentracije fluorida takođe mogu varirati između različitih lakova, rekla je doktorka Kunja-Kruz. To ne znači da ne postoje visoko efikasne alternative za lokalno liječenje. Zaptivači dobro rade zaštitu zuba, posebno onih teško dostupnih u zadnjem dijelu usta, objasnila je doktorka Kunja-Kruz. Još su bolja zaptivna sredstva sa staklenim ionomerima, koji oslobađaju fluorid, za razliku od zaptivača na bazi smole, koji ga nemaju. Zaptivke je teže nanijeti nego lakove, ali ona je rekla da ostaju efikasna dvije do tri godine. Srebrni diamin fluorid, takođe, je sve popularniji i vrlo je efikasan u zaustavljanju propadanja, ali potrebno je još istraživanja o njegovom preventivnom dejstvu. Takođe može promijeniti zube, ali to nije toliko briga predškolaca koji još uvijek nisu izgubili primarne zube.

dr Džoana Kunja-Kruz
dr Džoana Kunja-Kruz

-Dokazi još uvijek podržavaju upotrebu fluoridne paste za zube, što je lako i jeftino. Vrijednost paste za zube leži u tome što stvara svakodnevno prisustvo fluorida u ustima. Ispiranje fluoridima, takođe, je efikasno na ovaj način – zaključila je doktorka Kunja-Kruz.
Za sada se ona i njene kolege najavljuju još istraživanja ekonomičnosti fluoridnog laka među različitim populacijama. Predlažu da njegovatelji razgovaraju o prednostima, nedostacima i alternativama fluoridnom laku kako bi se spriječili karijesi u dogovoru sa dječjim stomatologom. U međuvremenu, osim upotrebe paste za zube sa fluoridom i ispiranja svakog dana, dr Kunja-Kruz predlaže drugi pristup:
-Smanjivanje unosa šećera je još isplativija strategija.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -