fbpx
NaslovnaObavještenjaNova studija: Bolest desni povezana sa teškim komplikacijama COVID-19

Nova studija: Bolest desni povezana sa teškim komplikacijama COVID-19

- Advertisement -

Odbrana od upale desni može potencijalno zaštititi pacijente sa koronavirusom od respiratornih komplikacija opasnih po život.

Ovo je rezultat istraživanja oralnog hirurga dr Šervina Molaima, kojje je objavljeno u časopisu „California Dental Association“. Nova studija povezuje bolest desni i COVID-19, sugerišući da je virus teži u prisustvu upale izazvane bolestima desni.

Foto: dentalplans.com

Bakterije u desnima putuju tijelom i šire protein IL-6, štetno upalno sredstvo. A visoki nivo IL-6 je prediktor za respiratornu insuficijenciju – noseći 22 puta veći rizik od respiratornih komplikacija.

Kao rezultat, istraživači se pozivaju na bolji parodontalni pregled i liječenje kako bi pomogli u borbi protiv širenja virusa.
“Uzimajući u obzir potencijalni uticaj loše oralne higijene i parodontitisa na respiratorne infekcije i COVID-19, parodontalne intervencije su važne da bi se smanjio teret oralnih bakterija i potencijalno smanjilo sistemsko zapaljenje“, navodi se u tekstu.

Dodaje da je parodontitis rizik za druga zdravstvena stanja, poput kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Oni su, takođe, povezani sa višom stopom smrtnosti od COVID-19.

Foto: freepik.com

“Dobra lična higijena nikada nije bila toliko presudna, uključujući optimalnu dnevnu oralnu higijenu“, navodi se u studiji.

“Bakterijski plak može imati respiratorne i parodontalne patogene, koji mogu doći do sistemske cirkulacije i napasti ćelije domaćina. Ako teret oralnih bakterija bude što manji, to može smanjiti rizik od aspiracije u respiratorni trakt. Pored toga, pacijente treba podsticati da dva puta dnevno peru zube najmanje dva minuta sa fluorovanom pastom i obavljaju interproksimalno čišćenje“.

Poruke studije uključuju:
*COVID-19 može disregulirati imunološki odgovor domaćina i povećati IL-6
*Oralne bolesti – naročito parodontitis – mogu doprinijeti sistemskom upalnom odgovoru
*Oralne bakterije mogu uticati na funkciju pluća, povećavajući rizik od upale pluća i potencijalno plućnih komplikacija povezanih sa COVID-om.

Foto: wral.com

*Pored toga, intervencije oralne higijene, kao i parodontalno i zubno liječenje, mogu smanjiti teret oralnih bakterija.
„Uprkos trenutnom nedostatku studija na ovu temu, potencijal oralne higijene i parodontalnih intervencija za smanjenje tereta oralnih bakterija i upale, poboljšanje opšteg zdravlja i zaštitu od teških komplikacija od bolesti koronavirusa ne bi trebalo potcjenjivati.“

Stomatološki higijeničar i terapeut Karen Helmrike Davila naglašava važnost njene uloge u smanjenju prenosa COVID-19.

“Uloga zubnih higijeničara i terapeuta uvijek je bila vitalna u prevenciji zubnih bolesti kao što je karijes. Ali što je još važnije, bolesti desni, zapaljenske bolesti ranije poznate kao parodontalne bolesti. Prije svega sa sve većim dokazima o povezanosti bolesti desni i infekcije COVID-19. Naročito faktori rizika za COVID-19, koji su isti kao i parodontalne bolesti (npr. stanja srca kod dijabetesa). Naša uloga je postala neophodnost da spriječimo razvoj teških simptoma od infekcije COVID19“, objasnila je Davila.

Foto: freepik.com

Ona veruje da je obrazovanje o oralnoj higijeni presudno – dodajući da savjete treba prilagoditi svakom pacijentu.

„Obuka o oralnoj higijeni igra glavnu ulogu u upravljanju parodontalnim bolestima i u smanjenju razvoja teških simptoma od infekcije COVID-19. Kao zubni terapeut i higijeničar, moj posao je da osiguram da pacijenti shvate da upalni procesi izazvani bolestima desni utiču na pluća što pogoršava simptome COVID-19. Sve ovo može se spriječiti uklanjanjem bakterija. Procijenivši fizička i sistemska stanja svog pacijenta, prilagođavam nove navike oralne higijene posebno za njih. Ne dajem naređenja niti im kažem šta da rade. Umjesto toga, radimo zajedno koristeći trenutne navike pacijenta sa izmjenama. Pacijenti obično dobro govore šta vole kod čišćenja zuba ili što olakšava pranje zuba. Na osnovu ovoga, modifikujem njihove alate za oralnu higijenu. Ne držim se određenog oralnog higijenskog uređaja jer jedan ne odgovara svima“, zaključila je Karen Helmrike Davila.

Izvor: Dentistry Today

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -