fbpx
NaslovnaSavjetiNova saznanja o sindromu hroničnog oralnog bola

Nova saznanja o sindromu hroničnog oralnog bola

- Advertisement -

Hronični oralni bol, poznat i kao sindrom gorućih usta (burning mouth syndrome-BMS), javlja se kao problem uglavnom kod žena, srednjih godina i starijih. Naučnici sa Sahlgrenska Akademije Univerziteta u Gotenburgu radili su istraživanje hroničnog oralnog bola u sklopu naučnog projekta namijenjenog pronalaženju modela za BMS koji bi olakšao dijagnozu i terapiju ovog sindroma u budućnosti.

BGBMS je sindrom za koji je karakterističan osećaj pečenja oralne sluznice kod osoba koje inače imaju normalnu zdravstvenu situaciju u ustima.

Najčešće se simptomi kod tih osoba pojavljuju u predjelu jezika, kao i u predjelu nepca, usana i gingive. Pored osjećaja pečenja u usnoj duplji najčešći simptomi su osećaj suvoće u ustima (kserostomija) i izmijenjeno čulo ukusa tj. gorak ili metalan ukus u ustima.

Dr Šikha Ačarija (Dr Shikha Acharya) je u svojoj doktorskoj disertaciji na Institutu za odontologiju, na Odeljenju za oralnu mikrobiologiju i imunologiju povezala faktore u vezi sa pljuvačkom sa kliničkim nalazima i nalazima iz njenih sopstvenih istraživanja urađenih putem upitnika koje su ispunjavali pacijenti sa dijagnozom BMS-a (upitnici su sadržavali pitanja u vezi opšteg zdravstvenog stanja, lekova koje uzimaju, kao i o simptomima BMS-a), a dobijene rezultate je upoređivala sa polom i godinama pacijenata.

U istraživanju je ustanovljeno da kod 45 odsto osoba sa dijagnozom BMS-a postoje promene u čulu ukusa, a kod 73 odsto postoje simptomi pečenja, trnjenja ili utrnulosti, ili kombinacija oba simptoma.  Kod osoba sa BMS primijećena je veća prisutnost i nekih drugih zdravstvenih problema, kao i da te osobe koriste više ljekova, sklonije su bruksizmu i alergijama nego što je to slučaj kod osoba iz kontrolne grupe.

Dalje ispitivanje osoba sa BMS-om pokazalo je da su kod tih osoba učestalija oboljenja na koži i subjektivan osećaj suvoće u ustima, kao i da su proteini pljuvačke (mucini) kod tih osoba izmenjeni i da sadrže manje količine ugljenohidratnih struktura što dovodi to promena u imunom odgovoru u usnoj duplji. Sve ovo je važan doprinos novim saznanjima o hroničnom oralnom bolu.

– Nadamo se da će ova nova saznanja doprinijeti razvoju objektivnih dijagnostičkih kriterijuma, kao i poboljšati mogućnosti za terapiju hroničnog oralnog bola. Ovo je veoma važno jer se osobe sa BMS-om vrlo često osjećaju nedovoljno shvaćeni od svoje okoline i od stomatologa jer su njihovi simptomi samo subjektivni, bez nekih vidljivih promjena u ustima – izjavila je dr Ačarija.

Izvor: Dental Tribune

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -