NaslovnaObavještenjaNova istraživanje: Povećao se broj pacijenata koji se javljaju stomatolozima zbog problema...

Nova istraživanje: Povećao se broj pacijenata koji se javljaju stomatolozima zbog problema sa stiskanjem zuba

- Advertisement -

Više od 70 odsto stomatologa, koje je anketirao Institut za zdravstvenu politiku Američkog stomatološkog udruženja (ADA), uočava sve veći broj pacijenata koji imaju problema sa stezanjem zuba, stanja koja su često povezana sa stresom.

Ovo je povećanje u odnosu na ADA podatke objavljene protekle jeseni. a koji su pokazali da je nešto manje od 60 odsto stomatologa zabilježilo porast među svojim pacijentima.

Foto: mosaicdentistrytx.com

“Naše anketiranje poslužilo je kao barometar za pandemijski stres koji pogađa pacijente i zajednice viđene očima zubara. Povećanje tokom vremena, sugeriše da su uslovi povezani sa stresom postali znatno rašireniji od pojave COVID-19“, rekao je dr Marko Vujičić, glavni ekonomista i potpredsjednik Instituta za zdravstvenu politiku ADA.

Istraživanje je, takođe, otkrilo da je nešto više od 60 odsto stomatologa zabilježilo porast drugih zubnih stanja povezanih sa stresom, uključujući otkinute i ispucale zube i simptome TMD (poremećaj temporomandibularnog zgloba), kao što su glavobolja i bol u vilici.

Foto: dentalinnovationswinslow.com

“Kako se pandemija nastavlja, stomatolozi sve više vide stomatološka stanja povezana sa stresom. Važnije je nego ikad da ljudi zadrže svoje zubno zdravlje, uključujući redovno posjećivanje zubara radi rješavanja bilo kojih problema koji bi mogli imati dugoročni uticaj“, rekao je Marselo Arauho, D.D.S., M.S., Ph.D., glavni naučni službenik ADA.

Uprkos spekulacijama iz nedavnih novinskih izveštaja da često nošenje maski može uticati na zdravlje zuba i prouzrokovati “maskiranje usta”, istraživanje nije utvrdilo značajnu promjenu u prevalenciji prijavljenoj za stanja kao što su zadah iz usta i suva usta u poređenju sa pre-pandemijom.

Izvor: Medical Express

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -