NaslovnaObavještenjaNjemački maturati odlaze u inostranstvo da studiraju stomatologiju

Njemački maturati odlaze u inostranstvo da studiraju stomatologiju

- Advertisement -

Za mnoge njemačke maturante je san o studiranju medicine ili stomatologije neostvariv. Mjesta je premalo, a maturalne ocjene su presudni kriterijum. Pri tome, šanse imaju samo najbolji od najboljih.

U Bugarskoj je drugačije. Julija Šnajder se zbog toga odlučila za studij stomatologije u Sofiji i nije požalila, a već pet godina studira. U Njemačkoj nije mogla da dobije mjesto na fakultetu.

Stomatološki fakultet Sofija

“Odavno sam htjela da studiram stomatologiju. Prijavila sam se u Njemačkoj. Nisam odmah dobila mjesto. Zato sam tražila alternative i prijavila se u inostranstvo. U Njemačkoj je maturalna ocjena presudni kriterijum, a u Bugarskoj kandidati moraju da polože ispit iz biologije i hemije. Plaća se 8.000 eura godišnje, a nastava je na engleskom jeziku”, istakla je Julija za DW.

Ona vidi mnoge prednosti studiranja u Bugarskoj. U Sofiji se može steći puno praktičnog iskustva.
“Ovdje studenti dosta rade sa pacijentima, s pravim pacijentima. Koliko ja znam, studentima u Njemačkoj nije dozvoljno da rade sa djecom”, objašnjava Božidar Jordanov, dekan Stomatološkog fakulteta u Sofiji.

U Sofiji student vježbaju u dvije univerzitetske klinike. Rade i sa odraslima i sa djecom. Grupe su kompaktne, a svaki seminar pohađa 10-12 studenata.
“Diploma koju dobijemo u Bugarskoj, priznaje se u cijeloj Evropi. Odmah možemo da počnemo da radimo u Njemačkoj”, ističće Julija.

Trenutno oko 60 Njemica i Njemaca, studira stomatologiju u Sofiji. Polovina od 1.500 studenata je iz inostranstva. Julija je zadovoljna svojom odlukom. Ni u jednom trenutku se nije pokajala što je odlučila da živi i studira u Bugarskoj.

“Možda postoje ljudi koji imaju predrasude prema Istočnoj Evropi, ali ja ću vam iskreno reći da je Sofija vrlo moderna grad s vrlo otvorenim ljudima i to mi se jako sviđa”, zaključila je Julija Šnajder.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -