NaslovnaSavjetiNjega zuba u trudnoći

Njega zuba u trudnoći

- Advertisement -

Kako sačuvati zube u trudnoći? Drage buduće mame, uz pretpostavku da znate da se vaše tijelo u drugom stanju mijenja na sve moguće načine – endokrinološki, hormonski, fizički, emotivno, vaskularno i metabolički. Takođe, pretpostavljamo da znate da je higijena usne duplje od esencijalnog značaja za buduće zdravlje majke ali i djeteta. Kako biste obezbijedile najbolju moguću njegu u toku trudnoće, neophodno je da znate da o svakom pojedinačnom sistemu vašeg tijela morate dodatno voditi računa.

Mitovi
U moderno vrijeme zdravstveni standardi su nemjerljivo viši od vremena naših baka, tako da je gubitak zuba u trudnoći (po mitu da majka gubi jedan zub na jedno dijete) isključivo posljedica lošeg tretiranja zuba. Iako je gubitak zuba u trudnoći i dalje uobičajena stvar, nema potrebe da tako bude. Stoga su redovni pregledi i kontrole, kao i čisto informativne posjete stomatologu neophodne da biste sačuvale lijep i zdrav osmijeh u toku i nakon trudnoće. Drugi mit ukazuje na opasnost odlaska stomatologu. Bez daljeg objašnjavanja – neophodan je odlazak stomatologu u svakom tromjesečju trudnoće, kao i ukoliko primijetite bilo kakve promjene. Takođe, usljed nedovoljne higijene, u bliskoj prošlosti su žene često oboljevale od upala desni i karijesa koji se nisu mogli adekvatno liječiti, pa kao posljedicu i krajnje i trajno rješenje, zubi su uklanjani. Danas se vađenju zuba pribjegava samo u slučajevima kada ne postoje uslovi za drugo rješenje.

Hormoni
Pojačano djelovanje hormona i fluktuacija progesterona i estrogena često budu uzrok upale desni. Dolazi do oticanja i pojačane osjetljivosti, pa ukoliko izostane pravilna higijena, nastaju idealni uslovi za gingivitis i parodontitis. Dalje, pojačanja kiselost nastala jutarnjim mučninama je idealna podloga za razvoj karijesa.
Pravilna higijena
Pod pravilnom higijenom se podrazumijeva redovno ukljanjanje kamenca, korišćenje četkica sa mekanim sintetičkim vlaknima, zaobljenim vrhovima i kratkom glavom, kao i pasta za zube koju će vam na osnovu vašeg senzibiliteta predložiti stomatolog. Ukoliko imate problema sa povraćanjem i jutarnjom mučninom, obavezno operite zube i isperite usnu duplju vodom kako kiseli sadržaj ne bi nagrizao zubnu gleđ.

Posjeta stomologa po tromjesečjima
Prvo tromjesečje zahtijeva pravilnu oralnu higijenu – pranje zuba nakon svakog jela kako bi se ostaci hrane i kamenca na vrijeme uklonili. Za sve individualne problem ali i savjete, nephodno je konsultovati se sa stomatologom, kao i posjetiti ga čim saznate lijepe vijesti. Drugo tromjesečje je vrijeme kada je moguće i bezbjedno izvesti neke od neophodnih liječenja na veoma siguran i bezbolan način. Treće tromjesečje je vrijeme kada je najpogodnije liječiti upalu desni, a sve komplikovanije stomatološke procese je najbolje ostaviti za period nakon trudnoće. Za svih devet meseci važi pravilo da se obratite stomatologu kada primijetite bilo kakvu promjenu i da se pridržavate svega što vam je predložio.
Ishrana i pojačana ishrana
Iako trudnice već dobijaju savjete o pravilnoj ishrani, neophodno je ponoviti najbolju praksu. Izbjegavajte šećer koji pomaže nastanak karijesa. Dok plod dobija sve potrebne hranljive materije od majke, majka mora pojačano da se hrani. Izbalansirana ishrana je esencijalna za zdravlje i majke i djeteta. To podrazumijeva dosta bjelančevina, ugljenih hidrata, gvožđa, masti, kalcijuma, fosfora, itd. Ukoliko je ishrana u trudnoći jednolična, može doći do neželjenog poremećaja mineralizacije mliječnih zuba kod djeteta.

Opšti savjeti
Budite sigurni da nijedan savršeni osmijeh koji srećete nije nastao sam od sebe. Da biste sebi obezbijedili srećniji, zdraviji i nasmijaniji život, potrebno je da pronađete stručnjaka koji će vaše potrebe razumjeti i voditi računa o tim potrebama dok vi brinete o sebi i svojoj bebi. Savjetujemo da se uvjerite u jednostavnost čuvanja lijepog osmijeha odlaskom stomatologu na informativni razgovor, i da zajedno napravite plan koji će osigurati najljepši mogući osmijeh kada vas beba bude prvi put ugledala.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -