fbpx
NaslovnaIntervjuNijedna plomba, ni bijela ni siva nisu vječne

Nijedna plomba, ni bijela ni siva nisu vječne

- Advertisement -

Skoro svakodnevno stomatolozi odgovaraju na pitanje pacijenata da li je bolja siva (amalgamska) ili bijela (kompozitna) plomba. Mišljenja vezana za ovo pitanje su različita, ali većina stomatologa, ipak, na kraju daju prednost bijelim plombama. One služe kao ispune za zub koji je bio zahvaćen kvarom, pukotinom ili lomom.

Prvo se čisti i uklanja kvarom zahvaćeni dio zuba, a nakon toga se postavljaju bijele plombe. Za bijele plombe je u većini slučajeva potrebna jedna posjeta. Dok je zub utrnut, vaš stomatolog će ukloniti dio zuba zahvaćen kvarom. Nakon toga se ta supljina čisti i pažljivo priprema prije nego što se postavi bijela plomba. Nakon toga se plomba postavlja pažljivo u slojevima, oblikuje i polira vraćajuci vašem zubu prirodni oblik i funkciju.

Foto: gdent.rs

„Proteklih godina jedno od najčešćih pitanja pacijenata je bilo koja je plomba bolja bijela ili siva. To je pitanje o kome se pišu knjige, a ja ću pokušati uktako da objasnim. Sive plombe su vrlo čvrste i one su spoj metalnih legura i žive, živonog elementa. One postoje na tržištu i u stomatologiji više od 100 godina, za r4azliku od bijelih plombi koje postoje 50 godina i mnogo su komplikovanije strukture o samih amalganskih odnosno sivih plombi. U proteklom periodu bijele plombe su se razvijale iz godine u godinu i, po mom skromnom mišljenju, položile su test vremena i sada mogu da stoje 1 uz 1 sa bilo kojom sivom plombom. Ako me neko pita koja je čvršća. Ako kamion prođe preko sive i preko bijele plombe, bijela će da pukne, ali mi nemamo kamion u ustima, što znači da bijele plombe sasvim zadovoljavajuće čvrstine za zub, ali ako ih izlažemo testu čvrstoće, neće izdržati toliko kao sive plombe“, objašnjava dr Jaser Badawi.

Bez obzira za koju plombu se odlučite, one imaju vijek trajanja.
„Bijele plombe se, sa druge strane, vezuju za zub, za razliku od sivih koje se samo postavljaju u zub i na taj način postoji jedan minimalni mikro prostor između samog zuba i plombe između kojih mogu da prođu pigmenti i godinama neki šećerni elementi što dovodi do kvara ispod sivih plombi. Svakako nijedna plomba, ni bijela ni siva nisu vječne. Sve što se koristi, to se i troši. Svaka plomba u roku od 15 godina mora ili da se mijenja ili da se nakon tog perioda brižno prati da bi se vidjelo da li postoji neki kvar ispod plombe ili ne“.

Foto: youtube.com
Foto: youtube.com

Bijele plombe vremenom postajui sve bolje i bolje, što se tiče samog kvaliteta.
„Bijele plombe jesu komplikovanije za postavljanje i imaju mnogo više karika u samom procesu postavljanja i često iz nekog razloga jedna od tih karika popuca prilikom samog postavljanja i onda čujete ispala mi je bijela plomba, posivjela mi je bijela plomba, bijele plombe ništa ne valjaju…. vremenom, iz generacije u generaciju tih plombi, dolazi do poboljšanja u samom materijalu i u olakšavanju samog postavljanja, tako da one treba da budu sve bolje i bolje, tako da mogu da preporučim samo bijelu plombu“, zaključio je dr Badawi.

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -