NaslovnaIntervjuNijedan zub se nije pokvario, nijedan kamenac se nije stvorio sam od...

Nijedan zub se nije pokvario, nijedan kamenac se nije stvorio sam od sebe, već zato što zub nije opran kako treba

- Advertisement -

Tokom nedavnog skupa u organizaciji DMD Delte, gdje su predstavljeni proizvodi kompanije Haleon, lidera u rješenjima za stomatološku njegu, jedan od predavača bio je doktor Dragan Simeunović.

On je pričao o dentinskoj preosjetljivosti zubnih vratova, kako stomatolog u saradnji sa pacijentom može da mu promijeni životne navike kako bi poboljšao kvalitet života i higijenu zuba, kao i na koji način pasta Parodontax pomaže pacijentima da održe zdrave desni.

Dr Dragan Simeunović (foto: Stomatologija.me)

„Cijela ova prezentacija je bila zamišljena da podsjetimo kolege na neka stanja sa kojima se susreću u svakodnevnoj praksi, ali možda ne obraćaju dovoljno pažnju na tako nešto. Vezano je za dentinsku preosjetljivost vratova zuba. Kako stomatolog u saradnji sa pacijentom može da mu promijeni životne navike, kako bi održavao higijenu zuba, a samim tim zdravlje zuba i desni uopšte. Takođe, jedna od tema je bila djelimični ili totalni gubitak zuba i problemi i izazovi sa kojima se pacijenti susreću“, istakao je za naš portal dr Simeunović.

Zbog čega najčešće dolazi do preosjetljivosti zubnih vratova?
„Postoje dva glavna razloga ili se desni povuku, tada dolazi do ogoljelog dijela cementa, koji se vremenom istroši i onda dolazi do eksponiranja dentinskih nerava u dentinskim kanalićima. Drugi način je abrazijom, gdje nekada pranje zuba, nepravilna ishranom… može da dovede do trošenja same gleđi, a uvijek je ishod isti, dolazi do ogoljenja dentina ili atricijom, to su one štetne navike – škripanje zubima (bruksizam)…“

Dr Dragan Simeunović (foto: Stomatologija.me)

Kako na najbolji mogući način da se riješi problem preosjetljivosti dentina?
„Prvo to mora da se prepozna. Rješenje je jednostavno i brzo, ali se često ne primijeti. Sami pacijenti se ne požale na to. Sa druge strane, mi stomatolozi smo u nekim svojim brigama, u trci na tržištu i često to zanemarimo. Ako se pacijent sam požali, ako se primijeti i dijagnostifikuje, rješenje je lako i jednostavno a to je Sensodyne asortiman proizvoda“.

Zbog čega dolazi do problema sa desnima?
„Ukoliko izuzmemo neke ortodontske anomalije i genetske predispozicije, ono što ja govorim svojim pacijentima, zubi se ne peru ali se ne operu. Nijedan zub se nije pokvario, nijedan kamenac se nije stvorio sam od sebe, već zato što zub nije opran kako treba. Pacijenti peru zube, ali ih ne operu, što je bitna razlika. Tu dolazi naša Parodontax pasta, koja omogućava, kako god da pacijenti peru zube, kakvu god motivaciju da imaju, koju god četkicu da koriste, sa tom pastom će četiri puta bolje oprati zube“.

Dr Dragan Simeunović (foto: Stomatologija.me)

Pomenuli ste proteze i izazove sa kojima se pacijenti susreću?
„Proteza je nužno zlo na koju se pacijenti moraju navići, privići, a pitanje je koliko ko hoće, koliko ko može. Svakako će da pomogne. Kada pacijenti dobiju proteze, čak i da su one idealne i savršene, nisu adekvatna zamena za ono što su nekada bili pravi zubi i tek kada dobiju proteze pacijenti to uvide. Stomatolozi od trenutka kada mu pacijent sjedne u stolicu, od uzimanja anatomskog otiska, pa do konačne predaje proteze, mnogo vremena potroše pričajući i pokušavajući da smanje očekivanja pacijenata, kako bi, kada je dobiju, imali motivaciju i volju da se naviknu i prilagode, jer je nošenje proteze najstresnije za pacijenta. Tu Corega brend značajno pomaže kako stomatolozima tako i njihovim pacijentima podižući im kvalitet života.“, zaključio je dr Simeunović.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -