NaslovnaRiječ stomatologaNevidljivi aparatići - novi trend u ortodonciji

Nevidljivi aparatići – novi trend u ortodonciji

Šta su nevidljivi aparati? Jeste li čuli za taj pojam? U narednom tekstu čitajte upravo o tome. To su prozirni aparatići koji su apsolutni hit kada govorimo u postupcima ispravljanja zuba. Kako i na koji način se koriste otkriva doc. dr. sc Zorana Ivanković Buljan, dr. med. dent, specijalist ortodoncije.

U posljednje vrijeme postoji novi trend ispravljanja zuba u ortodonciji, a riječ je o ortodontskim alignerima, tzv. prozirnim aparatićima koji predstavljaju revoluciju u postupcima ravnanja zuba. Izrađuju se posebnom kompjuterskom CAD/ CAM tehnologijom prema preciznim otiscima vilice.

Foto: ortodoncija-ivankovic.hr
- Advertisement -

Program simulira terapiju, te se za svaku fazu pomicanja zuba izrađuje nova udlaga koja pomiče zube u željeni položaj prema planu koji je odredio ortodont. Prije početka terapije, moguće je u posebnom kompjuterskom pomaku vizualizovati pomake zuba i konačan izgled po završetku terapije, tako da pacijent odmah može vidjeti kako će izgledati na kraju terapije. Zavisno o složenosti terapije potreban je i različit broj alignera koji se nose 22 sata dnevno.

Kada jedna udlaga napravi pomak za koji je dizajnirana, prelazi se na drugu i tako do kraja terapije. Glavna prednost alignera leži u njihovoj nevidljivosti i eleganciji nošenja, a nedostatk im je što ovakav vid terapije nije za teže ortodontske nepravilnosti, nego za manje i srednje zahtjevne estetske nepravilnosti zuba. Većina ljudi da uopšte neće primjetiti, jer je praktično nevidljiv.

Foto: ortodoncija-ivankovic.hr

Prednosti alignera
Prozirni su i pomažu vašim zubima da se pomaknu u željeni položaj, bez ikakvih vidljivih elemenata, za razliku od konvencionalnih fiksnih aparatića sa bravicama.
Pomični su, pa ih možete skinuti i staviti kad želite.
Efikasni su, jer omogućuju najbolji mogući pomak u kratkom vremenu.
Udobni su, jer su napravljeni od specijelne medicinske plastike koja savršeno prijanja na vase zube.

Bezbolni su, jer su ugodni i savršeno prijanjaju na vaše zube.
Društveno prihvatljivi su, jer se ne vide, a ravni zubi nisu estetski hit, nego važan dio zdravlja cjelokupnog organizma i njegovog normalnog funkcionisanja.
Nevidljivi aparatići se nose 22 sata dnevno, tokom dana i za vrijeme spavanja. Ne nose se kad jedete, prilikom pranja zuba i prema ličnoj potrebi.

U većini slučajeva, uz pridržavanje ovih uputstava, imaćete savršen osmijeh za samo nekoliko mjeseci. Važno je napomenuti da su sve naprave samo sredstvo kojim isključivo specijalist ortodoncije, zahvaljujući znanju I sposobnosti, dovodi do određenih pomaka zuba.

Izvor: DenTBiH

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -