NaslovnaObavještenjaNesnosna bol nekoliko dana nakon vađenja zuba izaziva alveolitis

Nesnosna bol nekoliko dana nakon vađenja zuba izaziva alveolitis

- Advertisement -

Alveolitis (alveolarni osteitis) je najčešća stomatološka komplikacija koja se javlja nakon vađenja zuba.

Ako trećeg ili četvrtog dana poslije intervencije osjetite nesnosan bol i još neke specifične simptome, najvjerovatnije je riječ o stanju poznatom i kao “dry socket” (suva alveola).

Ko je u većem riziku od pojave alveolitisa?
Važno je prije svega razlikovati alveolitis od drugih stomatoloških stanja. Ako je došlo do krvarenja iz zuba ili desni, kao i velikog bola, a nije bilo vađenja zuba, onda se ne radi o alveolitisu, već o nekom drugom problemu. Alveolitis se kao pojava javlja isključivo nakon vađenja zuba, češće umnjaka ili nekog od kutnjaka.

Od kompleksnosti samog procesa ekstrakcije zuba takođe zavisi da li će doći do alveolitisa, ali treba naglasiti da ovo stanje može da se desi bilo kome, čak i kada sve prođe “školski” i po protokolu. Također treba znati da alveolitis nije infekcija. U nešto većem riziku su oni kod kojih se to već dešavalo na prethodnim vađenjima, kao i kada su u pitanju višekorijenski zubi.

Zašto nastaje alveolitis?
Nakon vađenja zuba, u praznom prostoru koji ostane dolazi do formiranja krvnog ugruška. Trebao bi da on štiti tkivo koje se nalazi ispod, kost i nerve od spoljnih uticaja dok rana ne zaraste. Međutim, kada se ovaj krvni ugrušak ne formira pravilno ili se pomjeri (dovoljno je i milimetar ili dva), dolazi do alveolitisa.

Nervi i kost dolaze u poziciju da desni i cijela regija traumatizovanog zuba samim vađenjem budu izloženi uticajima spoljne sredine i upravo to izaziva često nesnosan bol. To mogu biti vazduh, tečnost, hrana… sve što traumatizovane desni i kost vilice, kao i otvorenu ranu, može da iziritira.

Kada se javlja bol koji uzrokuje alveolitis i koliko traje?
Simptomi se obično javljaju drugog, trećeg ili četvrtog dana od intervencije. Dobra vijest je da alveolitis traje od dva do sedam dana i da u većini slučajeva prođe sam od sebe. U izuzetnim slučajevima bol može biti prisutan i do desetog dana od vađenja.

Tada je potrebna intervencija stomatologa kako bi se rana ponovo prokrvila i oporavak nastavio nesmetano. Međutim, alveolitis je stanje kod kojeg bol se nekada neće umanjiti ni uz adekvatno primijenjenu stomatološku terapiju.

Alveolitis i simptomi koji na njega ukazuju
Simptomi alveolitisa mogu se razlikovati od osobe do osobe, ali evo nekih uobičajenih:
*Jak i intenzivan bol na mjestu izvađenog zuba.
*Bol koji se širi od vilične kosti do uveta i sljepoočnice na strani izvađenog zuba.

*Nedostatak krvnog ugruška na mjestu vađenja i formiranje sive skrame vidljive kosti vilice.
*Neprijatan zadah.
*Osjećaj metalnog ili lošeg ukusa u ustima.
*Bol koji se širi od zuba do uva, oka, sljepoočnice ili vrata na istoj strani.
Alveolitis obično izaziva stalan, pulsirajući bol. Može biti jak i često ne pomažu ni lijekovi protiv bolova.

Kako se liječi alveolitis?
Kako je često nesnosan bol ono što karakteriše alveolitis, a ne radi se o infekciji, liječenje je prije svega usmjereno na olakšavanje i umanjenje osjećaja bola. Konkretni lijek za alveolitis kao stanje ne postoji. Obično se primjenjuju lijekovi iz grupe ibuprofena (brufen), jer utiču na bol, a ne ometaju proces zgrušavanja krvi.

Čišćenje rane i ispiranje je izuzetno bolno čak i uz anesteziju, ali je siguran način da se rana ponovo prokrvi i ugrušak formira adekvatno. Također, sprječava mogućnost infekcije i taloženje ostataka hrane. Ponekad se koriste i medicinski zavoji uz gel ili paste koje pogoduju bržem zarastanju jer sadrže analgetike.

Metode samopomoći
Ako imate alveolitis, nemojte ispirati usnu duplju hidrogenom ili sredstvima na bazi alkohola. Poželjno je i:
*Izbjegavati vruća pića ili jela.
*Pažljivo pranje zuba u okolnoj regiji kako ne bi došlo do dodatne traume.
*Prestanak pušenja.
*Unošenje više tečnosti ili tečne hrane, mlake ili tople.
*Izbjegavanje hrane koja se mrvi ili može da iziritira bol

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -