NaslovnaSavjetiNeprijatan zadah iz usta - uzroci, tretman i prevencija

Neprijatan zadah iz usta – uzroci, tretman i prevencija

- Advertisement -

Problem sa kojim se suočava veliki broj ljudi, a koji nesumnjivo utiče na samopouzdanje, na socijalne interakcije, ali i na zdravlje, jeste problem neprijatnog zadaha iz usta. Naime, loš neprijatan miris, smrad iz usta, zadah iz usta i stomaka, samo su neke od sinonimnih fraza koje definitivno nisu omiljene kada smo mi objekat o kome se razgovara. Da bismo spriječili da se to događa, moramo napraviti presjek stanja i definisati zbog čega nastaje neprijatan zadah, da li su njegove posljedice velike ili male, kako se može prevenirati, kako ga se riješiti kada nastane. Zbog toga smo odlučili da ovaj tekst posvetimo temi koju veoma često istražuju čak i oni koji imaju potpuno zdrave zube i vode računa o sopstvenom oralnom zdravlju.

Opšte zdravstveno stanje
Halitoza – je reč koja nam nije pretjerano poznata, ali koja opisuje pojavu lošeg zadaha. Ono što halitoza predstavlja jeste samo jedan od stepenika do nesigurnosti, a loš zadah može zadati probleme kakva je i anksioznost. Nimalo ne treba da čudi to što su police u prodavnicama preplavljene žvakama, ispiračima usta, bombonama za osvježenje daha kao i drugim proizvodima koji su dizajnirani da bi se borili protiv lošeg zadaha. Moramo imati u vidu da su u pitanju proizvodi koji samo privremeno sprječavaju razvoj posljedica, ali se ne bave rješavanjem uzroka problema. Određene namirnice i konzumiranje određene hrane, kao i zdravstvena stanja i navike mogu biti vodeći među uzročnicima lošeg zadaha. U mnogim slučajevima, međutim, dosljedna higijena zuba i usne duplje predstavlja način da se riješi problem lošeg zadaha. Međutim, ako primjećujete da nijedna tehnika samopomoći ne djeluje, preporučujemo vam da halitozu prijavite stomatologu jer problemi mogu ležati negde dublje.

Simptomi lošeg zadaha
Loš i neprijatan zadah iz usne duplje varira u zavisnosti od toga koji je njegov izvor i koji je osnovni uzrok ovog problema. Dešava se naravno da ljudi pretjerano brinu o svom dahu, iako imaju gotovo neprimjetan miris iz usta. S druge strane, oni koji zaista imaju loš zadah, ponekad i ne znaju kakav utisak ostavljaju u okolini. Veoma je teško primijetiti kako zaista naš dah izgleda, pa nije na odmet da nekada zamolite prijatelja ili nekog bližeg da vam procijeni stanje. Naizgled je odvratno, ali u većim društvima to može pomoći. Često se postavlja pitanje treba li ići kod ljekara zbog problema lošeg daha. Najprije vam savjetujemo da prečešljate navike sopstvene oralne higijene. Promjena pojedinih navika i načina života generalno jeste od suštinske važnosti. Stalno četkanje zuba i jezika, korišćenje zubnog konca i interdentalne četkice, pijenje vode mogu prevenirati probleme. Ukoliko vidite da se ništa ne menja na bolje, preporučujemo vam da se ipak obratite stomatologu koji može utvrditi da li problem leži u nekom kvaru, bolesti ili oštećenju.

Uzroci lošeg daha
Većina problema sa lošim zadahom počinje u ustima i upravo tu se krije veliki broj uzročnika. Hrana je jedan od čestih problema, jer koliko god hrana korisna bila u procesu rasta i zdravlja organizma, hrana koja se zadržava u ustima, oko zuba ili u pokvarenim zubima, može uzrokovati i izazvati neugodan miris. Konzumiranje hrane kakav je luk, bijeli luk, začini, namirnice sa jakim ukusom, mogu povećati broj bakterija ali i same po sebi napraviti problem. Ove namirnice takođe utiču i na koncentraciju čestica unutar organizma, pa mogu biti uzročnik i gorušice ili problema koji potiču iznutra. Duvan je definitivno jedan od većih problema po pitanju zdravlja, a kada govorimo o neprijatnom zadahu u ustima, pušači sugurno imaju veću mogućnost da „zaudaraju“. Osim toga duvan može uzrokovati i bolesti desni što je samo po sebi izvor lošeg daha. Nevođenje računa o dentalnoj i oralnoj higijeni čini da se bakterije gomilaju, a zubi započnu proces truljenja. Ako svakodnevno ne četkate zube i ne čistite ih koncem, na zubima se formira bezbojni, lepljivi plak. Plak može iritirati desni i na kraju formirati džepove ispunjenje plakom između zuba i desni. Jezik takođe može biti izvor bakterija koje proizvode neprijatne mirise. Proteze koje se ne čiste redovno izazivaju loš dah. Suva usta kao posljedica pojedinih hroničnih bolesti, upotreba lijekova koji indirektno proizvode loš dah takođe, infekcije u ustima ,sve su to uzročnici problema sa zadahom. Što se tiče stanja usta, nosa i grla, često govorimo o problemima koji proističu iz infekcija ORL organa. Naime, upale krajnika ili upale sinusa nerijetko čine da se dogodi zadah kao simptom koji prati sve ove probleme. Želudačna kiselina kao posljedica čira na želucu ili neprilagođene hrane može doći do usne duplje i uzrokovati zadah koji definitivno neće biti prijatan ni okolini, ali ni vama samima.

Kako se lišiti neprijatnog zadaha?
Tema koja sigurno zavređuje mnogo pažnje osim toga šta su uzročnici lošeg zadaha jeste i tema kako se riješiti ovog problema. Postoji dosta načina, manje ili više učinkovitih, da se riješe problemi zadaha. Međutim, moramo znati da neki savjeti kod nekoga izazivaju više uspjeha, a kod nekoga i ne baš. To ne znači da na prvu loptu treba odustajati. Ukoliko nosite privremenu protezu, preporučujemo vam da je skidate tokom noći jer se događa da bakterije baš tada „napadaju“. Voda je izuzetno važna za organizam. Ukoliko pijete više vode, a pritom vodite računa da voda bude hladnija i svežija, sigurno ćete imati manje problema sa smradom iz usta. Ovo je izuzetno važno kada je u pitanju jutro, jer pijenjem vode spirate bakterije koje su se taložile noću. Zato vam preporučujemo da najprije progrgorite malo vode i ispljunete, a tek onda popijete. Pranje zuba sigurno je jedno od važnijih pitanja kada je u po sredi higijena i miris. Ukoliko zube perete poslije svakog obroka, a pritom ih i čistite koncem makar dva puta dnevno, smanjujete mogućnost da vas izbjegavaju u društvu. Četkicu za zube treba mijenjati. Zapamtite to. Preporučljivo je da se četkica mijenja na 60 do 90 dana, pa poštujte to koliko je moguće. Perite jezik. Jezik je leglo bakterija, a za njega postoji posebna četkica. Praktitkujte skidanje bakterija sa jezika. Koristite tečnost za ispiranje usta jer ona osim što otklanja bakterije, pomaže da neko vreme zadržite svjež dah.

Prirodni put do prijatnijeg daha
Osim što često pribjegavamo hemikalijama ili se bavimo saniranjem posljedica umjesto prevencijom uzroka, na kraju vam dajemo i nekoliko bonus savjeta vezanih za čišćenje zuba i osvježavanje daha. Osvježiti dah znači iščistiti usnu duplju od bakterija, te s tim u vezi postoji nebrojeno raznovrsnih mogućnosti. Cimet je poznat kao začin koji deluje antibakterijski. Osim toga, cimet ima prijatan miris, ali zapamtite da sa njim ne treba pretjerivati. Naime, velike količine cimeta mogu dovesti do gušenja, pa nikako nemojte suvi cimet unositi u većim količinama u usta.
Proizvodi na bazi mente i aloje, takođe, će pomoći da osvježite dah. Ova biljka je poznata po tome što ubija gljivice i bakterije, te eto načina da uklonite neprijatne mirise. Esencijalno ulje nane takođe može da pomogne, a tu su i kombinacije limuna i sode bikarbone. Limunova trava ili matičnjak mogu da neutrališu miris, a možete koristiti i koncentrisana ulja ovog sastojka. Tu su još i karanfilić koji pomalo miriše na zubarsku ordinaciju, ali definitivno može da svojim ljutkastim ukusom ubije kolonije bakterija koje žive u ustima. Slana voda, pomorandžina kora, jagode, i još nebrojeno darova prirode mogu kratkoročno da vam pomognu. Dobre vijesti su i da ispriranje usne duplje zelenim i čajem od nane mogu da pomognu. Ispriranje ponavljajte 2,3 puta tokom više dana u kontinuitetu i primijetićete poboljšanje. Na samom kraju ističemo važnost redovnih provjera oralnog zdravlja, kako biste prevenirali dalje probleme. Naime, iako neprijatan zadah nekada može biti samo akutno stanje, imajte u vidu da može postati indikator većih problema. Upravo neprijatan zadah može da bude početni stadijum nekih od oboljenja zuba ili usne duplje, ali i težih oboljenja unutar organizma. Zbog toga ako osjetite da imate hronične probleme sa zadahom, preporučujemo i svesrdno vas podržavamo da prekontrolišete čitav organizam, a posebnu pažnju posvetite sistemu za varenje. Kada na kraju budete sigurni da je sve u redu, a zadah nestane, moći ćete da samouvjereni i srećni zakoračite u novi dan sa vedrim licem, osmijehom i bez stavljanja ruke na usta dok razgovarate. (www.dentalimplant.rs)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -