fbpx
NaslovnaSavjetiNepravilnosti kod nicanja stalnih zuba

Nepravilnosti kod nicanja stalnih zuba

Nepravilno nicanje donjih stalnih sjekutića je posljedica velikih zuba i uskih vilica i znak su poremaćaja u postavi zuba koji se naziva tjeskoba. Nepravilno nicanje donjih stalnih sjekutića iza mliječnih predhodnika često je znak da nema dovoljno mjesta u vlilicama (veliki zubi, male vilice) i da može da nastane nepravilnost u postavci. Čim se primjeti da se stalni zubi pojavljuju iza mliječnih sjekutića, koji su minimalno rasklaćeni, potrebno je da se hitno javite stomatologu. Neophodna je procjena veličine stalnih zuba i postojećeg prostora i na osnovu toga se odlučuje da li da se mliječni prvi sjekutići odmah izvade, ali često i drugi, ili da se sačeka još malo. Značajno je i da li su mliječni zubi počeli da se klate ili ne.

Najvjerovatnije će biti potrebno i nošenje proteze za ispravljanje zuba (ortodontski aparat), koje imaju za cilj da prošire vilicu i obezbijede prostor za smještaj zuba. Ako se na vrijeme reaguje i podstiče rast vilica moće da se izbjegne složenija terapija.Ako se zakasni i ništa se ne preduzme, dok se ne postave i bočni stalni zub, često je jedino rješenje vađenje zdravih stalnih zuba (najčešće prvi premolar ili popularno stalna četvorka) kako bi se obezbijedio prostor za smještaj svih zuba.

- Advertisement -

Nicanje gornjih stalnih zuba iza donjih se stručno naziva “ukršteni zagrizaj” i ako se na vrijeme otkrije (prije nego što gornji zubi u potpunosti izniknu i postave se iza donjih), sa jednostavnim vježbama može da se spriječi kasnije nošenje aparata za ispravljanje zuba. Slično se može očekivati ako se stalni gornji zubi pojavljuju iza mliječnih. Ponekada se dešava da poslije povreda ili infekcije, korijenovi mliječnih zubi srastaju sa kosti (stručno se zove ankiloza), ne dolazi do njihovog topljenja, pa su stalni sjekutići primorani da izlaze sa unutrašnje strane.

To ih isto može dovesti u gore spomenuti ukršteni zagrizaj. Poseban oblik nepravilnosti nicanja odnosi se na nepravilno kretanje prvog stalnog molara (šestica) previše naprijed, pri čemu vrši pritisak na mliječni molar (petica). To može dovesti do topljenja mliječnog zuba, njegovog ranijeg gubitka, što opet uslovljava dalje pomjeranje “šestice” i zatvaranje prostora u koji treba da iznikne drugi premolar (stalna četvorka). To zahtijeva složeno ortodontsko liječenje, a ponekad i vađenje zdravog stalnog zuba. Ova nepravilnost se često ne primjećuje, jer nije jasno vidljiva za laika, a samo ponekad može da bude praćena tupim bolom. Zbog toga su veoma značajni redovni pregledi u periodu nicanja prvih stalnih zuba.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -