NaslovnaObavještenjaNeophodno u redovnom školovanju razdvojiti smjer stomatološki tehničar i stomatološka sestra

Neophodno u redovnom školovanju razdvojiti smjer stomatološki tehničar i stomatološka sestra

U toku je izrada prijedloga novog Zakon o zdravstvenim komorama Republke Srpske, prema kojem bi u poseban Imenik Komore doktora stomatologije RS bili upisani stomatološki tehničari i stomatološke sestre.

Na taj način bi se na riješio dugogodišnji problem, a vezan je za procese sprovođenja edukacija i izdavanje licenci za obavljanje djelatnosti srednjeg stručnog kadra u stomatologiji u Republici Srpskoj.

Foto: Facebook/Komora doktora stomatologije RS

Činjenica je da postoji veliki nesklad na tržištu rada u broju između doktora stomatologije, stomatoloških sestara i stomatoloških tehničara, te smo suočeni sa problemom nedostatka srednjeg stručnog kadra u stomatologiji.

Polazeći od ovih pokazatelja, predsjednik Komore spec. dr Saša Dabić i predsjednik Izvršnog odbora Komore, prof. dr Nikola Stojanović, posjetili su 4. decembara ove godine JU Medicinsku školu Banja Luka, gdje su u razgovoru sa direktorom škole, prof. Mirkom Jovićem, te nastavnicima stručnog aktiva – dr Draganom Vrućinićem i višim zubnim tehničarem Predragom Pupcem i razmijenili ideje o tome kako prevazići postojeće probleme.

Zaključili su da je neophodno u redovnom školovanju razdvojiti smjer stomatološki tehničar i stomatološka sestra, jer se u praksi razlikuje djelokrug rada i područje odgovornosti ova dva zanimanja, kao i da se povećaju godišnje kvote za upis na gore navedene smjerove širom Republike Srpske.

Takođe, dogovoreno je da se u što kraćem roku zakaže sastanak sa Ministrom prosvjete i kulture, mr Natalijom Trivić, na kojem bi se izložili zajednički stavovi i pokušali riješiti problemi.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -