NaslovnaObavještenjaNenad ima autizam i zubobolju, a kod zubara može tek u martu!...

Nenad ima autizam i zubobolju, a kod zubara može tek u martu! Stomatološki fakultet u Beogradu, jedina adresa za popravku zuba osoba sa smetnjama u razvoju

- Advertisement -

Mnogima je laknulo nakon odluke da se specijalistički pregledi mogu zakazivati svaki dan, a ne samo prvih pet dana u mjesecu. Najavljeno je i ukidanje lista čekanja. One posebno teško padaju porodicama osoba sa smetnjama u razvoju.

Nenad ima 15 godina i najteži oblik autizma. Zbog zubobolje, noćima ne spava. Kod zubara ga je sačekala lista čekanja.
“Sada će čekati do marta, a već dvije nedelje ga boli više zuba”, kaže Tanja Blanuša, Nenadova mama.

Priča da su pokušali kod privatnog zubara, ali da nijedan privatan ljekar u Beogradu ne želi da ga pregleda ili bilo kako da učestvuje u popravljanju zuba ometenog djeteta u razvoju, pogotovo ne sa autizmom, piše RTS. Zato je Stomatološki fakultet za njih jedina adresa na kojoj traže pomoć.

Djeca sa poteškoćama u razvoju uvode se uglavnom u totalnu anesteziju, a za popravku zuba neophodno je dostaviti pregršt analiza i rezultata. Dr Nataša Ćurčić, šef službe anestezije Stomatološkog fakulteta kaže da mogu da mu pruže prvu pomoć, a da je za kompletnu sanaciju i popravku zuba, dijete dobilo regularni termin. Termini se brzo popune. U timu je šest ljekara, a dnevno pregledaju tri pacijenta.

Foto: freepik.com

“Kod nas postoji protokol rada sa ovakvim pacijentima i po prvom prijemu ovih pacijenata dešava se da ti pacijenti mogu ambulatno da se zbrinu. Tako da se ta lista stalno pomjera i uglavnom su to pacijenti koji dođu, dobijaju redovno svoj termin, a u situaciji kada otkažu pacijenti, a na vrijeme nam jave da su se razboljeli, mi ubacujemo pacijente preko reda sa liste u te termine”, napominje prof. dr Jelena Mandić sa Klinike za stomatološki rad sa pacijentima sa posebnim potrebama.

To je jedinstveni centar u Srbiji gdje se godišnje obavi između 300 i 350 stomatoloških intervencija. Djeca, ali i odrasli, na Stomatološki fakultet dolaze iz čitave Srbije i iz regiona.

Foto: freepik.com

“Ne moraju djeca da putuju iz Pazara, Sjenice, Tutina u 21. vijeku da poprave i izvade zub. Ja garantujem da svaki veći grad u Srbiji može takvu uslugu da pruži, pritom ne treba nikakva dodatna oprema, oni i kadar imaju, samo malo dobre volje od Ministarstva i Fonda da otvore salu i to je moj apel, a onda neće biti ni lista čekanja”, dodaje dr Ćurčić.

A dok se to ne dogodi, Klinika koja je osnovana prije 18 godina zahvaljujući donacijama, ostaje jedina stomatološka slamka spasa za oko 20.000 ljudi sa smetnjama u razvoju, koliko se procjenjuje da ih živi u Srbiji.

Izvor: RTS

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -