NaslovnaSavjetiNemojte kriti svoje bolesti od stomatologa

Nemojte kriti svoje bolesti od stomatologa

- Advertisement -

Jako važan savjet za sve one koji planiraju da sređuju stanje svojih zuba. Prije same intervencije obavezno navedite stomatologu od čega bolujete i koje lijekove pijete. Evo i zašto.

U liječenju Korone mnogo je onih koji su zbog lošeg D dimera imali antikoagulantnu terapiju. Kako je ovaj tekst namijenjen ljudima koji nisu dužni da znaju medicinske termine, pojašnjenje ću nastaviti u duhu svakodnevnog govora. Dakle mnogo je onih koji su i nakon korone nastavili da piju lijekove za razređivanje krvi.

Foto: bbc.com

Iako postoje dvije grupe tih lijekova, pa oni moderniji imaju bolje dejstvo, moj vam je iskreni savjet, upoznajte svog stomatologa o svakom lijeku koji pijete. Ovdje ću navesti samo jedan primjer. Recimo da koristite neki od lijekova za razređivanje krvi, i vi u želji da izvadite zub nakon par dana ogromnih bolova, odlučite da stomatologu prećutite da ste na terapiji, bojeći se da vam stomatolog neće odmah izvaditi zub.

Time rješavate pitanje zubobolje, ali otvarate jedan zaista ozbiljam problem. Možete nakon vađenja zuba izazvati krvarenje koje će biti teško zaustaviti. Krv je zbog lijeka koji pijete razređena, nema dovoljno kvaliteta da izazove stvaranje krvnog čepa kako bi se krvni sud zatvorio. Krv nesmetano i nekontrolisano izlazi iz rane, pune se usta krvlju….jedna zaista neprijatna situacija i za pacijenta i za ljekara.

Pogotovu rizična za pacijenta koji može dosta da iskrvari. Šta je rješenje. Ukoliko pijete neki od lijekova za razređivanje krvi, obavezno prije odlaska kod stomatologa prvo dođite na pregled kod interniste, transfuziologa ili hematologa zavisno od toga ko vam je taj lijek prepisao. Ponesite zadnji izvještaj ljekara gdje se jasno vidi terapija koju uzimate. Ljekar će vas pregledati i dati preporuku šta treba da uradite.

Foto: freepik.com

Obavezno zatražite papir, na kojem će ljekar napisati saglasnost da je vađenje zuba bezbedno. Znajte da bez tog papira niko od stomatologa neće željeti da vam vadi zub. U slučaju da analize pokažu da je vađenje moguće idite i izvadite zub. Ukoliko ljekar kaže da je potrebno da obustavite lijek na nekoliko dana, postupite tako.

Javite se stomatologu, dajte mu izvještaj i naglasite da pijete lijek i kako se lijek zove. U slučaju da ne bude mogao da vam izvadi zub, stomatolog će zub otvoriti, izazvati drenažu i dobrim dijelom smanjiti zubobolju.

Sigurno će vam dati i terapiju od koje će vam odmah biti bolje. Dakle, znajte koji god lijek da pijete postoji način da se oslobodite zubobolje. Važno je da svom ljekaru jasno stavite do znanja o kojim se lijekovima radi. To je u obostranom interesu i ljekara i vas kao pacijenta.

Autor: Dušan Ostojić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -