fbpx
NaslovnaZanimljivostiNekoliko zanimljivosti iz stomatologije

Nekoliko zanimljivosti iz stomatologije

- Advertisement -

Donosimo vam nekoliko zanimljivosti iz istorije stomatologije. Stari zubar Džo Bejker koji je 1760. godine emigrirao u Ameriku iz Engleske, smatra se prvim izučenim ljekarom zubarom koji je radio u toj zemlji. Vještački zubi izrađivali su vješte zanatlije. Zlato, srebro i slonova kost, od kojih su izrađivani, bili su veoma skupi, s toga su vještačke zubi mogli imati jedino bogati pojedinci. Jedan od tih zanatlija bio je i metalski radnik Pol Rivere, koji se bavio i izradom umjetnih zuba. Revere je 1776. godine potvrdio smrt dr. Džozefa Vorena, koji je umro u bitci kod Brids Hila, tako što je prepoznao most koji je sam napravio za Vorena. Bio je to prvi poznati slučaj dentalne forenzike.

Stomatologija je pravi procvat doživjela početkom 19. vijeku u Sjevernoj Americi. Prve stomatološke škole otvorene su 1824. godine u Lajpcigu i Berlinu (Njemačka), ali prva škola za dentalnu hirurgiju i protetiku osnovana je 1839. godine u Baltimoru (SAD).
Godine 1851. pronađen je način izrade gume (stvrdnjavanjem sokova tropske biljke kaučukovac) što je otvorilo nove mogućnosti oblikovanja materijala prema otisku zuba, a samim tim i mogućnost ugradnje vještačkih porculanskih zuba i tako je došlo do puno jeftinije proizvodnje vještačkih zuba.

Velik doprinos stomatološkoj struci dao je 1844. godine Horas Vels, stomatolog iz Konektikata. Prilikom posjete jednoj izložbi, uočio je reakcije ljudi na gas azot diokisid (gas za smijanje). Primijenio ga je tokom zubarskih tretmana i zaključio da njegovo inhaliranje smanjuje bol i ima anestezijsko dejstvo. Njegova javna demonstracija 1845. godine smatrana je fijaskom zbog jaukanja pacijenta tokom operacije. Njegov student Vilijam Morton, preuzeo je slavu za otkriće anestezije nakon uspješne javne demonstracije, kada je upotrijebio eter kao anestetik tokom operacije. Anesteziju inhalacijom medicinski su krugovi kasnije prihvatili kao standardni postupak.

Vardiman

Grine Vardiman Blek (1831-1915) smatra se reformatorom stomatologije u Americi. Blek je 1871. godine izumio prvu mašinu na nožni pogon, koji je omogućio da obje ruke budu slobodne tokom pokretanja zubarske bušilice. Razvio je tehnike punjenja zuba na biološkim principima. Takođe je otkrio da karijes uzrokuju nakupine bakterija u usnoj šupljini, što je danas opšte prihvaćeno, a kasnilo je dva vijeka nakon što je Antoni van Leuvenhek (1683. Godine) uočio bakterije u pljuvački pod svojim mikroskopom.
Pronalazak rendgenskih zraka 1895. godine bio je temeljni doprinos i u stomatološkoj dijagnostici. Tako je krajem 19. vijeka nastala savremena stomatologija koja se razvila u posebnu nauku, s odgovarajućim granama: protetikom, maksilofacijalnom i oralnom hirurgijom, bolestima usta, zuba i parodonta, dječjom i preventivnom stomatologijom i ortodoncijom;
U dvadesetom vijeku uz sve brži napredak nauke i tehnologije, sve se više inovacija dešavalo i u području stomatologije, pa je tako njemački hemičar Alfred Einhorn upotrijebio novokain kao neeterski anestetik 1901. godine…

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -