NaslovnaSavjetiNekoliko razloga zašto vas zub boli, a nemate karijes

Nekoliko razloga zašto vas zub boli, a nemate karijes

- Advertisement -

Ako nemate karijes, a osjetite bol u zubima vrijeme je da se javite vašem stomatologu. Evo nekoliko razloga šta može biti uzrok pojave bola i kako najbolje da reagujete.
Pretjerujete sa pranjem zuba
Nema sumnje da morate da se brinete za svoje zube, ali nemojte pretjerivati sa pranjem. Grubo trljanje četkom može oštetiti gleđ ili natjerati desni na povlačenje, što će otkriti korijen zuba. Ako vas bole zubi kad pijete ili jedete nešto hladno, to može da znači da vam je zub previše otkriven. Iako sami ne možete popraviti štetu koju ste već napravili, stomatolog vam može plombirati mjesta na kojima se zub potrošio. Najbolji način za sprječavanje ovog problema jeste korišćenje električne četkice ili prelazak na najmekšu četkicu za zube. Glavno je da u budućnosti manje pritiskate četkicom kada perete zube.

Imate infekciju desni
Bolest desni je sve češći problem u svijetu. Kad vam se tijelo više ne može nositi sa bakterijama koje su se nakupile između desni i zuba, nastaće infekcija koja uzrokuje otekline i bol. Stvoriće se mala vrećica u kojoj će se nakupljati gnoj, koji će povremeno curiti iz nje. Bilo koji od simptoma dobar je znak za posjetu stomatologu, a on će vam očistiti problematično područje i možda vam prepisati antibiotike.

Pretrpjeli ste udarac u zube
Vjerovatno ste pomislili da valjda znate da vas bole zubi, jer su dobili udarac, ali do neugode može doći čak i mnogo godina nakon povrede. Možda vam je zub malo napukao pa mu je trebalo duže vremena da počne da stvara probleme, a možda je živcima trebalo neko vrijeme da odumru. Bilo kako bilo, “mrtvi” zub lako je prepoznati po razlici u boji i gubitku osjećaja toplog i hladnog na tom mjestu. Zubar će vam napraviti krunu ili će vam izvaditi zub pa ga možda nadomjestiti malim mostom.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -