fbpx
NaslovnaIntervjuNeki stomatolozi odgađaju vađenje zuba pod upalom, jer takav zub ne može...

Neki stomatolozi odgađaju vađenje zuba pod upalom, jer takav zub ne može da se anestezira

- Advertisement -

Zubobolja je veoma neprijatan i teško podnošljiv bol koji može da nastane iz više razloga. Ovaj bol svakako ne smije da se ignoriše, a postoiji nekoliko glavnih krivaca koji izazivaju zubobolju.

Najčešće odnosi na bol u zubu, oko zuba, ili vilici. Intenzitet bola se može smanjivati i povećavati. Može biti trajna ili izazvana toplotom, hladnoćom, slatkom ili kiselom hranom i pićem, žvakanjem ili pranjem zuba. Može nastati iz više razloga.

Foto: Facebook/Dental centar Alma

„Do upale zuba najčešće dolazi zbog karijesa, kada taj karijes dođe do zubnog živca i ond dolazi do upalnih procesa u zubnoj pulpi i tada se govori o, narodski rečeno, upali zuba. To je ustvari upala zubne pulpe. Ona može biti akutna, kada se bol javlja odjednom. Najčešće počinje osjetljivost na hladno, a kada počinje osjetljivost na toplo, tada govorimo o upali. Može biti hronična, a to je slučaj kada pacijent već duže vrijeme ima infekciju u tom zubu, ali ne postoje nikakvi simptomi, već sa probudi sa otokom u području vilice.

Često pacijenti kažu da imaju upalu vilice, ali treba razlikovati upalu zubnog mesa i živca. Često se zna desiti da pacijenti imaju neuralgiju, odnosno upalu živca koji prolazi kroz vilicu. U tom slučaju misle da ih boli neki zub, pa ne mogu da odrede koji je zub i onda pacijent koji ima jake bolove misli da je to od nekog zuba i traži da mu se izvadi taj zub. I kada se izvadi taj zub, bolovi se nastave, jer bolovi nisu uzrokovani zubom, već upalom živca koja možem biti klasnična neuralgija.

dr Alma Đerzić Imamović (Foto: dentalcentaralma.com)

Može se desiti da ukoliko je pacijent bio izložen radu na otvorenom, bio je izložen hladnoćama onda može doći do upale trigeminalnog živca koji stvara veoma jake bolove i pošto ogranci koji nerviraju zube, zapravo potiču od glavne grane, od tog nervus trigeminusa i to mogu biti bolovi koji se šire vilicom, udaraju u oko, prema čelu i to je upravo ta inervacija, kada pacijent kaže gdje ima bolove, kako se šire, onda stomatolog da osnovu toga i pregleda zuba može da procijeni da li je ta bol od nekog zuba ili upala nervus trigeminusa, koji se liječi na drugi način, a ne vađenjem zuba“, istakla je dr Alma Đerzić Imamović u emisiji „U službi zdravlja“ na RTVTK.

Problem je što pacijenti dođu u već „zapuštenom“ stanju, da su bolovi takvi da izazivaju strašne migrene, posebno oni koji se boje stomatologa i oni koji misle da mogu sami da se izliječe i dođu u već poodmakloj fazi upale. Šta radite i kako liječite te vrste upale?

„Ranije je bilo mišljenje da zub koji je pod upalom da se ne smije vaditi, da se ne smije raditi. U tom slučaju opasnost nije upala, da ne smijemo vaditi zub jer je pod upalom. Nama je teško vaditi zub pod upalom, zato što se može teško anestezirati. To je razlog zbog čega neki stomatolozi odgađaju vađenje zuba, jer jednostavno u tom dijelu gdje treba da apliciramo anesteziju, ukoliko je to prisustvo gnoja, sama pH vrijednost u tom dijelu možemo reći da neutralizuje dejstvo anestezije.

Foto: Facebook/Dental centar Alma

Vađenje takvog zuba je bolnije, jer ne može anestezirati. Opet zavisi od lokacije, od samog stanja, veličine upale… Ukoliko upala pređe u vratne lože, može biti fatalna, ukoliko pođe prema oku, može biti fatalna jer se zub nalazi u vilici koja ima određenu komunikaciju sa mozgom i donjim dijelovima gdje može biti fatalna.

U tom slučaju treba procijeniti, jer se nekada mora i pod upalom izvaditi zub ukoliko je stanje takvo da ne možemo čekati da antibiotici počnu da djeluju, jer im za to treba dva dana. U svakom slučaju, potrebno je da se pacijent javi na vrijeme, da se procijeni, da bude pokriven i antibioticima, da bude pod stručnim nadzorom i da se reaguje na vrijeme“

Smije li se otvarati zub pod upalom i stavljati lijek?
„Smije, jer je to nekada jedini način da možemo napraviti drenažu. Kada otvorimo zub, ugoliko postoji taj gnojni sadržaj u korijenskom kanalu, koji vrši pritisak na nerve i zbog toga pacijent ima bol, taj sadržaj izađe i zuba i pacijent odmah osjeti olakšanje“, zaključila je dr Alma.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -