NaslovnaObavještenjaNedelja svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata

Nedelja svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata

- Advertisement -

Rak usne šupljine je zloćudna bolest sa visokom stopom smrtnosti i većinom se pojavljuje u takozvanom “području potkove” koje obuhvata rubove jezika, donju stranu jezika i dno usne šupljine, područje iza stražnjih kutnjaka.

U ranom stadiju oralni karcinom ne daje nikakve simptome čemu doprinosi kasno otkrivanje bolesti i lošije petogodišnje preživljenje. Iako ne daje nikakve simptome, rani stadij oralnog karcinoma stomatolog može prepoznati u obliku crvenih ili bijelih promjena na sluznici, promijenjene teksture sluznice ili pak ranice koje ne zarastaju duže od 2 nedelje.

Cvjetni trg

U kasnijem stadiju raka, kada je bolest već uznapredovala mogu se razviti simptomi kao što su neugoda i peckanje u ustima, bolno i otežano gutanje, otežan govor, promuklost, krvarenje iz usta, povećani limfni čvorovi na vratu. Stoga želimo da naglasimo važnost podizanja svijesti o prisutnosti oralnog karcinoma i potrebe za redovnim jednogodišnjim pregledavanjem sluznice usne šupljine kod stomatologa.

Oral cancer week projekt je studenata Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Zagrebu osnovan 2021. godine. Tokom protekle 3 godine projekt je organizirao tri uspješna kongresa na kojima su predavači iz različitih područja medicine kao što su onkologija, imunologija, oralna medicina, oralna kirurgija, otorinolaringologija, maksilofacijalna kirurgija… govorili o problematici oralnog karcinoma i podizali svijest među mladim studentima stomatologije i medicine te mladim doktorima o važnosti ranog otkrivanja raka usne šupljine.

Kako se i ovoga aprila obilježava Nedelja svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata (16. – 22. aprila 2023.), datuma 17.-19.4. studenti Stomatološkog fakulteta će dijeliti edukativne letke i informisati građane o raku usne šupljine na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Pozivamo sve građane na besplatni preventivni pregled sluznice usne šupljine na Zavodu za oralnu medicinu 19.4. (srijeda) u periodu od 8:00 do 12:00 sati na Stomatološkom fakultetu, Klinici za stomatologiju KBC-a Zagreb, Gundulićeva 5.

Pregled usne šupljine je bezbolan i traje svega jednu minutu. Za pregled na Danu otvorenih vrata nije potrebno naručivanje niti uputnica, potrebno je ponijeti samo zdravstvenu knjižicu. Odazovimo se preventivnom pregledu sluznice usne šupljine, podignimo svijest o prisutnosti oralnog karcinoma i djelujmo preventivno otkrivajući svaki rak u njegovoj najranijoj fazi!

Autori: Mihaela Vrebac, Domagoj Kilić, Andrej Žugaj – studenti Stomatološkog fakulteta u Zagrebu

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -