NaslovnaSavjetiNe odlažite posjete stomatolozima tokom pandemije

Ne odlažite posjete stomatolozima tokom pandemije

- Advertisement -

Posjeta stomatologu tokom pandemije koronavirusa predstavlja mali rizik, kažu stručnjaci.

Stomatolozi su preduzeli mjere kako bi zaštitili pacijente, ali neki ljudi i dalje ne žele da im se pruži njega, rekla je dr. Sesil Feldman, dekan Stomatološkog fakulteta Univerziteta Rutgers u Nju Džersiju.

Foto: shutterstock.com

“Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti izdali su smjernice za ponovno otvaranje u junu, Američko udruženje stomatologa podstiče redovne posjete stomatolozima, a Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje nastavak rutinske njege, osim na žarištima gdje postoji „intenzivan, nekontrolisani prenos u zajednicu“, primijetila je Sesil Feldman.

Za ljude je ključno da nastave stomatološke posete.
“Neliječene zubne bolesti samo će se pogoršavati. I znamo da postoji veza između oralnog zdravlja i sistemskog zdravlja. Naprimjer, loše parodontalno zdravlje povezano je sa srčanim bolestima”.

Foto: everypixel.com

Ona ne zna ni za jedan dokumentovan slučaj da su pacijenti zaraženi novim koronavirusom tokom stomatološke posjete.

“Posebno u proteklih 35 godina, stomatolozi su znali koliko je važno koristiti OZO [ličnu zaštitnu opremu] i održavati čistoću svojih ordinacija i stomatoloških instrumenata. Osamdesetih godina, prije krize sa HIV/AIDS-om, stomatolozi nisu nosili rukavice, maske, hirurška odijela ili zaštitu za oči. Sa COVID-om, kada budemo znali više, moći ćemo da utvrdimo da li su neophodne dodatne mjere predostrožnosti koje preduzimamo“.

Foto: timesnownews.com

U skladu sa smjernicama Američkog udruženja stomatologa, pacijenti se u stomatološkoj školi pregledavaju zbog simptoma.

“U stomatološkoj školi zahtijevamo da pacijenti nose maske prilikom ulaska u zgradu, a naši stomatoozi nose odijela, rukavice, štitnike za lice, pokrivače za glave (vizire), hirurška odijela i maske N95“, zaključila je dr Sesil Feldman.

Izvor: Dentistry news

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -