Naslovna Savjeti Ne odlažite posjete stomatolozima tokom pandemije

Ne odlažite posjete stomatolozima tokom pandemije

Posjeta stomatologu tokom pandemije koronavirusa predstavlja mali rizik, kažu stručnjaci.

Stomatolozi su preduzeli mjere kako bi zaštitili pacijente, ali neki ljudi i dalje ne žele da im se pruži njega, rekla je dr. Sesil Feldman, dekan Stomatološkog fakulteta Univerziteta Rutgers u Nju Džersiju.

Foto: shutterstock.com

“Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti izdali su smjernice za ponovno otvaranje u junu, Američko udruženje stomatologa podstiče redovne posjete stomatolozima, a Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje nastavak rutinske njege, osim na žarištima gdje postoji „intenzivan, nekontrolisani prenos u zajednicu“, primijetila je Sesil Feldman.

Za ljude je ključno da nastave stomatološke posete.
“Neliječene zubne bolesti samo će se pogoršavati. I znamo da postoji veza između oralnog zdravlja i sistemskog zdravlja. Naprimjer, loše parodontalno zdravlje povezano je sa srčanim bolestima”.

Foto: everypixel.com

Ona ne zna ni za jedan dokumentovan slučaj da su pacijenti zaraženi novim koronavirusom tokom stomatološke posjete.

“Posebno u proteklih 35 godina, stomatolozi su znali koliko je važno koristiti OZO [ličnu zaštitnu opremu] i održavati čistoću svojih ordinacija i stomatoloških instrumenata. Osamdesetih godina, prije krize sa HIV/AIDS-om, stomatolozi nisu nosili rukavice, maske, hirurška odijela ili zaštitu za oči. Sa COVID-om, kada budemo znali više, moći ćemo da utvrdimo da li su neophodne dodatne mjere predostrožnosti koje preduzimamo“.

Foto: timesnownews.com

U skladu sa smjernicama Američkog udruženja stomatologa, pacijenti se u stomatološkoj školi pregledavaju zbog simptoma.

“U stomatološkoj školi zahtijevamo da pacijenti nose maske prilikom ulaska u zgradu, a naši stomatoozi nose odijela, rukavice, štitnike za lice, pokrivače za glave (vizire), hirurška odijela i maske N95“, zaključila je dr Sesil Feldman.

Izvor: Dentistry news

- Advertisment -

POPULARNO

Rad s djecom i osobama s posebnim potrebama u stomatološkoj ordinaciji

Rad s djecom i osobama s posebnim potrebama zahtijeva potpuno individualan pristup koji se nikako ne može uklopiti u postojeće okvire rada...

Predstavljamo: Mašina za frezovanje D10, Yenadent

Mašina za frezovanje D10 za sve meke materijale i keramike! Materijali koji mogu da se obrađuju: cirkonija, PMMA, vosak, litijum disilikat, PEEK.

Prosječne cijene stomatoloških usluga u Podgorici

Zbog velikog interesovanja čitalaca, portal www.stomatologija.me objavljuje prosječne cijene stomatoloških usluga u Podgorici. Prvi stomatološki pregled košta 10,...

U Beogradu u četvrtak počinje 19. Kongresa stomatologa Srbije i traje do 3. oktobra

Stomatološka komora Srbije će u saradnji sa Stomatološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu organizovati 19. Kongres stomatologa Srbije, koji je na programu od...
- Advertisment -