NaslovnaIntervjuNe možete ispratiti baš sve nove trendove, zato je važno usmjeriti se...

Ne možete ispratiti baš sve nove trendove, zato je važno usmjeriti se na oblasti koje preferirate

- Advertisement -

Stomatološka ordinacija Family Dent iz Doboja ove godine slavi značajan jubilej – deceniju postojanja. U tom periodu ordinacija je već postigla velike uspjehe i postala prepoznata po gdje cijele porodice održavaju svoje osmijehe blistavim i zdravim. Stručni tim Family Denta se konstantno usavršava i prati najmodernije trendove i dostignuća iz oblasti stomatologije, kako bi pacijentima pružio vrhunsku njegu.

Jedna od zaslužnih za to što se Family Dent svojim stručnim pristupom, kvalitetom i ljubaznošću izdvaja u odnosu na mnoge druge ordinacije je dr Ivana Puzić, koja je ovom prilikom za portal Stomatologija.me pričala o ubrzanom napretku stomatologije i koliko ga je teško ispratiti, FullAlign ortofolijama, najčešćim željama, ali i greškama pacijenata, kao i sve popularnijem zubnom nakitu.

Digitalizacija je već postala sveprisutna u ordinacijama i na našim prostorima, na koji način je uticala na rad vaše ordinacije?

Digitalizacija predstavlja pravu revoluciju u oblasti stomatologije. Sam proces izrade radova postaje mnogo brži, a znatno precizniji. Pacijentima je to jedna vrlo interesantna mogućnost, a nama stomatolozima svakako predstavlja korak naprijed, jer digitalno doba je budućnost stomatologije.

Koliko je teško ostati u korak sa vremenom, ispratiti sve nove trendove u stomatologiji i edukovati se o njima?

Ne možete ispratiti baš sve nove trendove, jer svaka oblast u stomatologiji je dosta napredovala i zahtijeva obimno znanje i vještinu. Bitno je usmjeriti se na oblasti koje preferira vaš tim te su naša posvećenost i edukacija najviše usmjereni na protetiku i dječiju stomatologiju.

Sve češće pacijenti imaju estetske zahtjeve, a ne samo one koji se tiču zdravstvene prirode. Koji protetski radovi su najpopularniji kod vas kad su ovakvi zahtjevi u pitanju?

Najpopularniji protetski radovi su oni koje pacijent želi, a mi možemo napraviti. Ovo je neko doba izražene estetike, te su sve više u modi najsvjetlije nijanse zuba.

Gdje pacijenti najčešće prave grešku kad su u pitanju njihova očekivanja kad stupe u ordinaciju?

Očekivanja pacijenta su najčešće holivudski osmijeh po mogućnosti u što kraćem vremenu. Vrijeme i strpljenje su ključ uspjeha za pravi rezultat.

FullAlign ortofolije su sve popularnije, za one koji još nisu upućeni možete li objasniti kako funkcionišu, kako ispravljaju zube i koje su njihove prednosti?

FullAlign su ortodontske folije za ispravljanje zuba napravljene od tanke, providne medicinske plastike. Uz pomoć FullAligna  na komforan, diskretan i udoban način možete riješiti problem nepravilnog položaja zuba. Ispravljanje zuba je navođeno znanjem stomatologa i specijalnim softverom. Zavisno od težine orto nepravilnosti zuba, softver određuje broj folija koji je potreban kako bi tretman bio kompletan, a željeni rezultat konačan.

Kakva je procedura kad vam pacijent traži FullAlign, koliko to traje? I da li su te folije bezbjedne za trudnice?

Kada dođe pacijent sa željom da ispravi položaj zuba, nakon pregleda i utvrđivanja mogućnosti za ortofolije uzima se otisak za analizu. Tačnije, mi posjedujemo intraoralni skener kojim snimimo situaciju u trajanju od par minuta i to je sve za prvi susret. Skenirani otisak šaljemo u tehniku FullDent sa kojom sarađujemo, te uz pomoć specijalizovanog skenera određuje se dalja terapija. Folije su bezbjedne za sve, pa čak i trudnice, jer su izrađene od medicinskog materijala poliuretana, osim ako neko ima alergiju na
navedeni materijal.

Kad već pričamo o trendovima, na Zapadu je sve popularnije ukrašavanje zuba, a počeli su i na našim prostorima da se javljaju pacijenti, uglavnom mlađi, sa tim zahtjevom. Da li ste vi imali takva iskustva i šta mislite o tom trendu?

Modni trendovi su stvar ličnih zahtijeva i želja. U saradnji sa našom tehnikom FullDent možemo napraviti zubni nakit kakav god pacijent poželi oblikom i dimenzijama,  ako to zagriz i ostali parametri dozvoljavaju. Ako je nešto trend mi se trudimo da to
ispratimo, nije bitno da li mi to želimo, nego šta pacijent zamisli, naravno pod uslovom da to ne narušava oralno zdravlje.

Implantologija je pomjerila granice stomatologije i otvorila nove mogućnosti. Zato je i implantoprotetika u posljednje vrijeme “vruća tema”, koliko su kod vas zastupljeni ovakvi radovi i kako gledate na mogućnosti koje nude?

Implantologija i implantoprotetika će uvijek biti “vruća tema” jer tržište, digitalizacija i mogućnosti koje pružaju svakim danom sve više napreduju. Pravi maraton! Bavimo se implantoprotetikom, te je velika energija usmjerena na edukaciju i postizanje najboljih
rezultata.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -