fbpx
NaslovnaSavjetiNavlake za zube - šta sve treba da znate o njima

Navlake za zube – šta sve treba da znate o njima

- Advertisement -

Navlake za zube (zubne krunice) su protetski nadoknade koje se trajno fiksiraju na prirodan zub ili na zubni implantat.

Preduslov za ugradnju zubne krunice je priprema prirodnog zuba brušenjem u redukovani oblik tako da debljina materijala zubne krunice ne poveća ukupnu veličinu konačnog zuba. Izrada zubne krunice na endodontski liječenom zubu (zub bez živca) zahtijeva ugradnju nadogradnje u korijen zuba da bi se ojačala preostala struktura zuba i omogućio pravilan prenos žvaćnih sila.

Kod izrade zubne krunice na implantatu potrebna je suprastruktura (abutment). To je nadogradnja koja se vijkom pričvršćuje u implantat i omogućava fiksaciju zubne krunice. Svrha izrade navlake za zube je povratak izgubljene funkcije zuba, ili pak poboljšanje njegove estetike.

Kada se prave navlaka za zube
Zubne krunice su rješenje ukoliko:
*Pukao je prirodni zub
*Prirodni zub je toliko oštećen da se na njemu ne može napraviti plomba
*Prirodni zub koji je oslabljen karijesima
*Ne sviđa Vam se oblik i boja vašeg zuba
*Liječeni zubi imaju velika oštećenja
*Ugrađen je zubni implantat
Izrada navlaka za zube
Postoje dva načina izrade navlake za zube. Klasični način obuhvata uzimanje otiska gumastim materijalom i izradu gipsanog radnog modela na kojem zubni tehničar izrađuje navlaku za zube. Proces izrade traje četiri do šest dana. CEREC CAD/CAM predstavlja najsavremeniji način izrade zubnih nadoknada, tako i zubnih krunica. Radi se o digitalnom snimanju vilica (nema uzimanja otiska), planiranju izgleda i veličine konačnog rada na računaru i mašinskoj izradi iz keramičkog bloka. Prednosti ovog načina izrade su preciznost, brzina i predvidljivost rezultata. Stepen preciznosti gotovog radi nalazi se unutar 15 mikrona. Navlake za zube je moguće napraviti u jednoj posjeti, za četiri sata, a kompjutersko programiranje omogućava vizualizaciju konačnog rada i odabir najpovoljnijeg oblika i veličine.

Bezmetalne keramičke krunice
Bezmetalne keramičke krunice (navlake za zube) postale su standard u pogledu estetike i funkcije i istisnule su upotrebu metalokeramike kao materijala za izbor (lošija estetika i komplikovanost izrade). Za razliku od metalokeramičkih krunica kod kojih postoji metalna osnova, potpune bezmetalne keramičke krunice čitavim svojim obimom doprinose stvaranju boje zuba i optičkih efekata koji daju prirodni izgled. Budući da svi slojevi keramike osiguravaju prolaz i lomljenje svjetlosti, iz svakog ugla posmatranja, bezmetalna keramička krunica vjerno reprodukuje strukturu prirodnih zuba.

Cirkon keramika
Osim e.max keramike, bezmetalne keramičke krunice za zube izrađuju se i od cirkon keramike. Iako je riječ o dva vrhunska materijala, svaki ima svoje prednosti. Prednost cirkon keramike je što cirkon blokira prolaz svjetlosti, pa se takva vrsta keramičke krunice koristi u slučajevima kada je prirodni, brušeni zub, na koji se stavlja zubna krunica, puno tamniji. Zbog velike čvrstoće i otpornosti na savijanje, cirkon keramičke krunice se izrađuju kod bruksizma i svih ostalih situacija kada se javljaju velike i nekontrolisane žvaćne sile. Naročito kvalitetno i estetsko rješenje su cirkon keramičke krunice na implantatima.

E.max keramika
E.max keramika koristi za izradu krunica na svim zubima, dok Empress Multi predstavlja prvi izbor za izradu krunica na prednjim zubima, jer nijedan drugi materijal ne osigurava tako dobru estetiku. Kod tamih zuba i zuba koji su bez živca, nakon liječenja korijena i izrade nadogradnji izradom potpune keramičke zubne navlake u potpunosti se vraća narušena estetika i funkcija. Kod e.max keramike ukupan estetski utisak i boja gotovog zuba nastaju interakcijom boje krunice, brušenog zuba i cementa. Nakon ugradnje implantata, naročito u estetskoj zoni, od e.max keramike moguće je izraditi nadogradnju na implantatu (abatment). Bez obzira da li su abatment i krunica izrađeni kao cjelina, ili kao dvije posebne strukture, estetika takve nadoknade je besprijekorna. Zbog mogućnosti primjene na svim zubima i implantatima, bezmetalne keramičke krunice najčešće su protetski radovi.

Metalokeramičke krunice
Metalokeramičke krunice predstavljaju vrstu protetskog rada gdje je keramika vezana na metalnu osnovu. Metalna osnova osigurava čvrstoću i stabilnost konstrukcije, a keramika imitira boju i oblik zuba. Da bi se eliminisao uticaj metalne podloge na boju zuba, najdublji sloj keramike je potpuno neproziran i ne dopušta prolaz svjetlosti. Iako se metalkeramikom mogu postići prihvatljivi estetski rezultati, naročito na zadnjim zubima, neprozirni sloj keramike smanjuje dubinski utisak trodimenzionalne strukture boje zuba.

Zubne krunice na implantatima
Ukoliko je prilikom ugradnje postignuta primarna stabilnost implantata, u istoj posjeti moguća je izrada privremene krunice. To je naročito važno ako je implantat ugrađen u estetskoj zoni jer se izradom privremene krunice najkvalitetnije rješavaju estetki i fonteski problem. Privremena krunica izrađuje se za period od šest mjeseci, nakon čega se izrađuje trajna krunica. Trajna krunica na implantatu može se izraditi klasičnim postupkom ili pomoću CEREC CAD/CAM tehnologije. Materijal izbora predstavljaju e.max ili cirkon keramika zavisno od položaja implantata i veličini žvaćnih sila. S obzirom na način pričvršćenja, moguće je pričvršćenje zubne krunice vijkom ili cementiranjem. Kod pričvršćenja cementom izrađuje se zasebna suprastruktua (abutement), dok je kod krunice na vijak cijela konstrukcija jednodjelna. Očekivana trajnost zubne krunice je sedam do 15 godina. Trajnost najviše zavisi od stanja gingive (zubnog mesa) i koštanih struktura.

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -