Navlake za zube: Sve što treba da znate o njima

  Navlake za zube (zubne krunice) su protetski nadoknade koje se trajno fiksiraju na prirodan zub ili na zubni implantat. Preduslov za ugradnju zubne krunice je priprema prirodnog zuba brušenjem u redukovani oblik tako da debljina materijala zubne krunice ne poveća ukupnu veličinu konačnog zuba.

  Izrada zubne krunice na endodontski liječenom zubu (zub bez živca) zahtijeva ugradnju nadogradnje u korijen zuba da bi se ojačala preostala struktura zuba i omogućio pravilan prenos žvaćnih sila. Kod izrade zubne krunice na implantatu potrebna je suprastruktura (abutment). To je nadogradnja koja se vijkom pričvršćuje u implantat i omogućava fiksaciju zubne krunice. Svrha izrade navlake za zube je povratak izgubljene funkcije zuba, ili pak poboljšanje njegove estetike.

  Kada se pravi zubna krunica

  Zubne krunice (navlake za zube) su rješenje ukoliko:

   • Pukao je prirodni zub
   • Prirodni zub je toliko oštećen da se na njemu ne može napraviti plomba
   • Prirodni zub koji je oslabljen karijesima
   • Ne sviđa Vam se oblik i boja vašeg zuba
   • Liječeni zubi imaju velika oštećenja
  • Ugrađen je zubni implantat

  Izrada zubne krunice

  Postoje dva načina izrade zubne krunice (navlake za zube). Klasični način obuhvaća uzimanje otiska gumastim materijalom i izradu gipsanog radnog modela na kojem dentalni tehničar izrađuje zubnu krunicu. Proces izrade traje četiri do šest dana. CEREC CAD/CAM predstavlja najsavremeniji način izrade zubnih nadoknada, tako i zubnih krunica. Radi se o digitalnom snimanju vilica (nema uzimanja otiska), planiranju izgleda i veličine konačnog rada na računalu i strojnoj izradi iz keramičkog bloka. Prednosti ovog načina izrade su preciznost, brzina i predvidljivost rezultata. Stepen preciznosti dosjeda gotovog radi nalazi se unutar 15 mikrona. Zubnu krunicu je moguće napraviti u jednoj posjeti, unutar četiri sata, a kompjutersko programiranje omogućuje vizualizaciju konačnog rada i odabir najpovoljnijeg oblika i veličine.

  Bezmetalne keramičke krunice

  Bezmetalne keramičke krunice (navlake za zube) postale su standard u pogledu estetike i funkcije te su zapravo istisnule upotrebu metalokeramke kao materijala izbora (lošija estetika i komplikovanost izrade). Za razliku od metalokeramičkih krunica kod kojih postoji metalna osnova, potpune bezmetalne keramičke krunice čitavim svojim volumenom doprinose stvaranju boje zuba i optičkih efekata koji daju prirodnost izgleda. Budući da svi slojevi keramike osiguravaju prolaz i lomljenje svjetlosti, iz svakog ugla posmatranja, bezmetalna keramička navlaka vjerno reprodukuje strukturu prirodnih zuba.

  Cirkon keramika

  Osim e.max keramike, bezmetalne keramičke krunice za zube izrađuju se i od cirkon keramike. Iako je riječ o dva vrhunska materijala, svaki ima svoje prednosti. Prednost cirkon keramike je što cirkon blokira prolaz svjetlosti, pa se takva vrsta keramičke krunice koristi u slučajevima kada je prirodni, brušeni zub, na koji se stavlja zubna krunica, puno tamniji. Zbog velike čvrstoće i otpornosti na savijanje, cirkon keramičke krunice se izrađuju kod bruksizma i svih ostalih situacija kada se javljaju velike i nekontrolirane žvaćne sile. Naročito kvalitetno i estetsko rješenje su cirkon keramičke krunice na implantatima.

  E.max keramika

  E.max keramika koristi za izradu krunica na svim zubima, dok Empress Multi predstavlja prvi izbor za izradu krunica na prednjim zubima, jer ni jedan drugi materijal ne osigurava tako dobru estetiku. Kod tamih zuba i zuba koji su bez živca, nakon liječenja korijena i izrade nadogradnji izradom potpune keramičke zubne navlake u potpunosti se vraća narušena estetika i funkcija. Kod e.max keramike ukupan estetski utisak i boja gotovog zuba nastaju interakcijom boje krunice, brušenog zuba i cementa.

  Nakon ugradnje implantata, naročito u estetskoj zoni, od e.max keramike moguće je izraditi nadogradnju na implantatu (abatment). Bez obzira da li su abatment i krunica izrađeni kao cjelina, ili kao dvije zasebne strukture, estetika takve nadoknade je besprekorna. Zbog mogućnosti primjene na svim zubima i implantatima, bezmetalne keramičke krunice najčešće su izrađeni protetski radovi.

  Metalokeramičke krunice

  Metalokeramičke krunice predstavljaju vrstu protetskog rada gdje je keramika vezana na metalnu osnovu. Metalna osnova osigurava čvrstoću i stabilnost konstrukcije, a keramika oponaša boju i oblik zuba. Da bi se eliminisao uticaj metalne podloge na boju zuba, najdublji sloj keramike (opaker) je potpuno neproziran i ne dopušta prolaz svjetlosti. Iako se metalkeramikom mogu postići prihvatljivi estetski rezultati, naročito na zadnjim zubima, neprozirni sloj keramike smanjuje dubinski utisak trodimenzionalne strukture boje zuba.

  Zubne krunice na implantatima

  Ukoliko je prilikom ugradnje postignuta primarna stabilnost implantata, u istoj posjeti moguća je izrada privremene krunice. To je osobito važno ako je implantat ugrađen u estetskoj zoni jer se izradom privremene krunice najkvalitetnije rješavaju estetki i fonteski problem. Privremena krunica izrađuje se za period od šest mjeseci, nakon čega se izrađuje trajna krunica.

  Trajna krunica na implantatu može se izraditi klasičnim postupkom ili pomoću CEREC CAD/CAM tehnologije. Materijal izbora predstavljaju e.max ili cirkon keramika zavisno od položaja implantata i veličini žvaćnih sila. S obzirom na način pričvršćenja, moguće je pričvršćenje zubne krunice vijkom ili cementiranjem. Kod pričvršćenja cementom izrađuje se zasebna suprastruktua (abutement), dok je kod krunice na vijak cijela konstrukcija jednodjelna. Očekivana trajnost zubne krunice je sedam do 15 godina. Trajnost najviše zavisi od stanja gingive (zubnog mesa) i koštanih struktura.

  , , , , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.