NaslovnaObavještenjaNavika gledanja televizije može da ima uticaj na oralno zdravlje

Navika gledanja televizije može da ima uticaj na oralno zdravlje

- Advertisement -

Televizija vrlo često ima veliki uticaj na to kakvu hranu ljudi kupuju, zahvaljujući mnogobrojnim reklamama za hranu na TV programima.

Nažalost, najčešće se reklamira upravo hrana koja ima velik sadržaj šećera, masti i soli. Upravo se time bavilo nedavno objavljeno istraživanje tj. istraživalo je povezanost između pretjeranog gledanja TV-a sa povećanim unosom šećera i većom pojavom karijesa kod djece.

Observaciona, epidemiološka i ukrštena studija koju je vodio tim naučnika iz Brazila pokušala je da istraži uticaj televizije na navike ishrane kod 12-godišnjaka u brazilskom gradu Belem. Od 545 djece koja su obuhvaćena ovim istraživanjem, za konačne rezultate je obuhvaćeno 510 učenika starosti 12 godina.

Svakom djetetu koje je učestvovalo u ovom istraživanju urađen je klinički pregled zuba i evidentirana je svaka kariozna promjena, kao i zubi koji su imali ispune ili su nedostajali.

Nakon toga su djeca ispunjavala upitnik o navikama gledanja TV-a, kao i o navikama unošenja kariogene hrane tokom gledanja TV-a i konzumiranja nezdrave hrane i napitaka nakon što su vidjeli reklamu na TV.

Rezultati su pokazali da je 53% ispitivane djece koja gledaju televiziju više od 90 minuta dnevno imala neku formu karijesa – 39% više od djece koja gledaju TV manje od 90 minuta dnevno.

Djeca koja više gledaju TV 33% češće konzumiraju hranu sa visokim sadržajem šećera. Većina (72%) roditelja od djece iz ovog istraživanja izjavilo je da kupuju određenu vrstu hrane nakon što su djeca videla reklamu za tu hranu na TV.

Uticaj reklama na povećan unos hrane i napitaka sa velikim sadržajem šećera je dokazan u mnogobrojnim istraživanjima do sad, i neke države su već donijele restriktivne zakone kako bi se taj trend smanjio. „Dental Tribune International“ je nedavno objavio odluku vlasti Singapura o koracima koje će preduzeti u cilju zabrane oglašavanja u domaćim medijima za široke narodne mase napitaka koji sadrže velike količine šećera, a u cilju smanjenja dijabetesa kod svojih državljana.

Ovo istraživanje, pod nazivom “The influence of television on the food habits of schoolchildren and its association with dental caries,” objavljeno je 5.septembra 2019. godine u onlajn izdanju časopisa „Clinical and Experimental Dental Research“, prije objavljivanja u štampanom izdanju.

Izvor: Dental Tribune Srbija

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -