Naučnicini razvijaju baktericidni polimer za 3D štampanje zuba

  Ukoliko ste izgubili zub i želite da ga nadoknadite uskoro će stomatolozi i zubni tehničari biti u mogućnosti da prave 3D štampane zube od posebnog materijala nalik plastici. Osim toga, posebna pogodnost toga materijala je i što u će vam pomoći da očuvate zdravlje usta.

  Dobijanje vještačkih zuba iziskuje tretmane u kojim su vam usta puna materijala koji nisu baš prijatni. Ali, kako kažu istraživači sa Univerzitet u Gronongenu, stomatolozi će sada moći da pređu na visokotehnološku digitalno skeniranje i 3D štampanje. Taj prekidač otvara vrata naprednijim materijalima koji, osim toga, mogu poboljšati vašu oralnu higijenu i stanje usne duplje.

  Andreas Herman sa Univerziteta u Groningenu u Holandiji i njegove kolege razvili su antimikrobnu plastiku, omogućavajući 3D štampanje zuba koji, takođe, ubijaju bakterije. To je važno pitanje, kažu u timu, jer bakterijska oštećenja postojećih implantata samo u SAD koštaju pacijente milione dolara.

  Tim naučnika koji je radio na razvijanju materijala ugrađivao je antimikrobne kvaternarne amonijum soli u postojeće polimere dentalnih smola. Soli su pozitivno naelekrtisane i tako ometaju negativno naelektrisane bakterijske membrane, što dovodi do pucanja i umiranja.

  – Materijal može da ubije bakterije kontaktom, ali s druge strane nije štetan za ljudske ćelije – kaže Herman.

  Materijal ubija bakterije kontakom

  Ovu mješavinu ubacili su u 3D štampač, stvrdnjavali ga ultraljubičastim svijetlom i odštampali čitav niz dentalnih predmeta poput vještačkih zuba i ortodontskih aparata. Da bi testirali svoje antimikrobne osobine, obložili su uzorke materijala u mešavini pljuvačke i Streptococcus mutans, bakterije koja uzrokuje karijes. Oni su otkrili da materijal ubija više od 99 odsto bakterija, u poređenju sa manje od jedan odsto kontrolnog uzorka bez dodatnih soli.

  Dalji testovi će biti urađeni prije nego što se materijal upotrijebi na  pacijentima.

  – Za kliničku upotrebu potrebno je proširiti ovo i ispitati kompatibilnost sa pastama za zube – kaže Herman.

  Takođe, moraju potvrditi da je plastika dovoljno jaka da se koristi kao zub, ali on smatra da ne treba predugo.

  – To je medicinski proizvod sa predvidljivom primjenom u bliskoj budućnosti, mnogo manje vremena od razvoja novih ljekova – zaključuje Herman.

  Izvor: newscientist.com

  , , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.