NaslovnaSavjetiNaučnici u Londonu razvili lijek koji će zamijeniti plombe u liječenju karijesa

Naučnici u Londonu razvili lijek koji će zamijeniti plombe u liječenju karijesa

- Advertisement -

Naučnici tvrde da bi zubi uz pomoć lijeka Tideglusib mogli sami sebe “popravljati” na način koji bi eliminisao potrebu za plombama.

Istraživački tim sa Kings koledža u Londonu pokazao je da taj lijek, koji se inače koristi za tretiranje oboljelih od demencije, može podstaći stanice u dentalnoj pulpi kod miševa da same poprave manje rupe. Rupe na zubima miševa tretirane su uz pomoć biorazgradivog sunđera natopljenog Tideglusibom koji su stavljali u karijes.

Studija objavljena u časopisu Scientific Reports pokazala je da je taj proces doveo do “potpunog i učinkovitog prirodnog popravljanja zuba”. Tideglusib je stimulisao aktivnost matičnih stanica u dentalnoj pulpi što je dovelo do regeneracije 0,13-milimetarskih rupa u mišjim zubima.

– Ključna stvar je to što je sunđer bio razgradiv. Prostor gdje stoji sunđer se za vrijeme regeneracije dentina do te mjere napuni mineralima da nakon tretmana ne ostane ništa što se u budućnosti može pokvariti – naveo je rekao je profesor Pol Šarp.

Istraživački će tim sada pokušati da utvrditi da li se ovom metodom mogu popraviti i veće rupe.

Profesor Šarp je dodao da bi ovaj način liječenja zuba uskoro mogao biti i komercijalno dostupan.

– Nadamo se da bi se mogao naći na tržištu za tri do pet godina. Ovdje nije riječ o previše dugoročnom projektu – pojasnio je Šarp.

U regenerativnoj medicini postoji bojazan da bi rapidno dijeljenje stanica moglo dovesti do razvoja raka, ali stručnjaci tvrde kako je ovaj lijek već testiran kao moguća terapija za pacijente koji boluju od demencije.

– Bezbjednost lijeka je provjerena na puno većim koncentracijama pa se nadamo da imamo dobitnu kombinaciju – zaključio je Šarp.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -