fbpx
NaslovnaZanimljivostiNaučnici testirali hirurške maske

Naučnici testirali hirurške maske

- Advertisement -

Zbog konstantne interakcije lice u lice između pacijenata i stomatologa, postoji povećan rizik od prenošenja zaraznih oboljenja. Jedna od najefektivnijih i nejjednostavnijih metoda zaštite i smanjenja rizika je upotreba hirurških zaštitnih maski. U stručnoj javnosti se već godinama vodi debata o tome da li su N95 maske bolja zaštita od standardnih hirurških maski. Ovo istraživanje je konačno dalo odgovor – najveće do sada urađeno naučno istraživanje o hirurškim maskama je pokazalo da ne postoji značajna razlika u efektivnosti u prevenciji gripe kod zdravstvenih radnika.

Kada je 2009. godine izbila epidemija H1N1 virusa u Americi, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su preporučivali korišćenje N95 hirurških maski u cilju prevencije širenja epidemije. Ova preporuka je jedan od osnovnih razloga za rasplamsavanje debate oko upotrebe ove dvije različite vrste hirurških maski, ali do današnjeg dana nije urađeno nijedno opsežnije naučno istraživanje koje bi potvrdilo da su N95 maske efikasnije od običnih. Tokom četiri sezone gripe u periodu između 2011. i 2015. godine, naučnici su skupljali podatke o preventivnoj efektivnosti maski u cilju zaštite zdravstvenih radnika od virusa gripe i drugih respiratornih virusa.
“Ovo istraživanje je pokazalo da ne postoji razlika u prenošenju respiratornih oboljenja kod zdravstvenih radnika kod upotrebe ove dve vrste hirurških maski za zaštitu. Ovi rezultati su veoma važni jer su informacija za stručnu i opštu javnost u vezi preporuke kakva zaštitna oprema je neophodna u cilju sprečavanja epidemija među zdravstvenim radnicima i uopšte“, izjavila je autor studije dr Triš Perl (Dr. Trish Perl), upravnik Medicinskog centra za infektivne bolesti i geografsku medicine Univerziteta u Teksasu.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da od 2400 zdravstvenih radnika koji su obuhvaćeni ovim istraživanjem do pojave laboratorijski verifikovane infekcije virusom gripe je došlo kod 207 osoba koje su koristile N95 maske i kod 193 osobe koje su koristile obične maske. Neophodno je da se sporvede još naučnih istraživanja na ovu temu i kako je izjavila dr Perl, neophodno je obratiti pažnju i na dinamiku prenosa virusa radi boljeg razumijevanja kako se repsirstoni virusi prenose sa osobe na osobu. Ovo istraživanje, pod nazivom “N95 respirators vs medical masks for preventing influenza among health care personnel: A randomized clinical trial,” objavljeno je 3.septembra 2019.godine u časopisu JAMA. (Dental Tribune Srbija)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -