NaslovnaZanimljivostiNaučnici razvili protetski polimer koji kontaktom ubija 99 odsto štetnih bakterija

Naučnici razvili protetski polimer koji kontaktom ubija 99 odsto štetnih bakterija

- Advertisement -

Naučnici sa Univerziteta u Groningenu stvorili su novu vrstu polimera za 3D štampanje koji u kontaktu sa štetnim oralnim bakterijama ubija njih 99 odsto. Iako je potrebno dalje istraživanje prije nego što materijal bude u potpunosti bezbjedan za medicinsku upotrebu, dosadašnji rezultati su obećavajući.

novi polimeri1U procesu razvoja, istraživači su u već postojeće stomatološke polimere koji se koriste za izradu proteza ugradili kvartarne antimikrobne amonijumove soli. Pozitivno naelektrisane soli remete negativno naelektrisane bakterijske membrane, što dovodi do njihovog pucanja i smrti, objašnjavaju istraživači.

Oni su novi polimer stavli u 3D štampač ojačan sa ultraljubičastim svetlom kako bi odštampali niz stomatoloških predmeta, uključujući protetske zube i ortodontske proteze.

Prilikom testiranja antimikrobnih osobina materijala oni su ih obložili mješavinom pljuvačke i Streptococcus mutans ostavljajući ih šest dana i utvrdili da je novi materijal ubio više od 99 odsto bakterija u poređenju sa materijalom bez dodatih amonijuvih soli koji je ubio tek jedan odsto bakterija.

Prema riječima predsjedavajućeg odbora Zernike Instituta za napredne materijale Univerziteta u Groningenu profesora Andreasa Hermana, materijal može da ubije bakterije kontaktom, a da pri tom nije štetan za ljudske ćelije.

Iako su potrebni dodatni testovi čvrstoće i kompatibilnosti novog materijala prije nego što tehnologija bude spremna za primjenu na pacijentima, profesor Herman vidi njen veliki potencijal za kliničku primjenu u bliskoj budućnosti.

Kada materijal bude dobio „zeleno svijetlo“ mogao bi biti od koristi ne samo u stomatologiji već i za širok spektar ne-stomatološke upotrebe, uključujući dečje igračke, ambalažu za hranu i prečišćavanje vode.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -