NaslovnaSavjetiNaučnici proizveli bioaktivni materijal za zubne ispune

Naučnici proizveli bioaktivni materijal za zubne ispune

- Advertisement -

Tim indijskih naučnika razvio je novu tehniku koja već sada obećava da će pomoći u proizvodnji bioaktivnih ispuna za zube kojima neće trebati mnogo vremena da se transformišu u koštana tkiva.

Bioaktivni materijali za punjenje zuba postaju sve popularniji jer traju duže, obnavljaju minerale u zubima i efikasnije usporavaju stvaranje sekundarnog karijesa. Prethodno je korišćena tehnika koja se zasnivala na materijalima dobijenim bez kristalizacije čija se veličina mjerila mikronima.

Sada su naučnici sintetisali materijal na bazi stroncijuma, indukovan kristalizacijom, a mjeri se nano velilčlinom. Upravo efekat kristalizacije i reaktivnost materijala glavni su fokus koji bi rebalo da donese najveće prednosti.

Istraživači tvrde da u poređenju sa komercijalno dostupnim materijalima na mikronskom nivou, novi sintetizovani nano-strukturirani materijali imaju veću stopu mineralizacije koštanog apatita i tako smanjuju vrijeme potrebno za formiranje novih koštanih tkiva.

Obično se za proizvodnju biomaterijala koristi kalcijum. U ovom radu, sa druge strane, naučnici su sintetisali nano-bioaktivne materijale sa istom baznom kompozicijom kao i za komercijalno dostupne biomaterijale nazvane Bioglass 45S5, ali zamjenom kalcijuma sa stroncijumom i kontrolisanjem veličine čestica na nano-skali.

Pomoćni mikrotalasni metod (sol-gel), koji je korišćen za proces, uključuje konverziju monomera u koloidnu suspenziju “sol”, koja je polimerizovana da formira “gel” koji se zatim zagrijeva na visokoj temperaturi kako bi se dobio konačni čvrsti proizvod.

– Potrebno je samo dva dana za pripremu bioaktivnog stakla novom tehnikom u laboratoriji. Proces je veoma skalabilan u komercijalne svrhe – kazao je profesro S. Balakumar, vodeći istraživač Centra za nano tehnologije.

Naučnici su proveli analizu kristalne strukture, remineralizaciju dentina, test antibakterijske efikasnosti bakterijskih sojeva dentina i kompjutersku simulaciju interakcije materijala sa metabolitima pljuvačke. Morfološka procjena pokazala je da stroncijum igra glavnu ulogu u morfološkom određivanju materijala.

Istraživači su rekli da rade na razvoju nano-biostakla iz prirodnog kalcijuma i izvora fosfata kako bi dodatno smanjili troškove.

Izvor: techexplorist.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -