NaslovnaSavjetiNaučnici otkrivaju nove molekule koje bi mogle pomoći u rješavanju gubitka i...

Naučnici otkrivaju nove molekule koje bi mogle pomoći u rješavanju gubitka i regeneracije zuba

- Advertisement -

Naši zubi imaju oko hiljade ugriza dnevno i razumijemo šta ih tačno drži i kako je ključno za pomoć ljudima da žive duže sa svojim zubima. Novo istraživanje objavljeno u časopisu “Journal of Dental Research” objasnilo je tezu koja stoji iza formiranja parodontalnog ligamenta, koji pomaže u održavanju stabilnosti zuba u vilici. Ovo bolje razumijevanje će, takođe, pomoći naučnicima da regenerišu tkiva koja podržavaju zube. Studija, koju su vodili stručnjaci sa Univerziteti Plimut i Ženeva, pokazuje kako je signalni put nazvan „Notch“, za koji se zna da se aktivira u matičnim ćelijama, važan za razvoj parodontalnog ligamenta.

Signalni put opisuje kako grupa molekula u ćeliji djeluje zajedno kako bi kontrolisala jednu ili više ćelijskih funkcija. Nakon što prvi molekul u nekom putu primi signal, on aktivira drugi molekul. Ovaj proces se ponavlja sve dok se ne aktivira posljednji molekul i ne izvrši funkcija ćelije. Aktivacija ili inhibicija određenih signalnih puteva može dovesti do raka i drugih stanja, uključujući probleme sa regeneracijom tkiva. Ključni nalaz u novoj studiji, koja je izvršena na zubima glodara, jeste da je Lamin A, ćelijski nuklearni protein, direktna meta „Notch“ putanje. Lamin A je najpoznatiji po mutiranom obliku progerin koji izaziva fatalnu bolest „ranog starenja“, Progeria sindrom otkrivanjem svog učešća u formiranju parodontalnih ligamenata, naučnici daje bolji uvid u to kako molekuli funkcionišu tokom regeneracije tkiva i kako bi proces mogao biti pogođeni tokom bolesti.

Dopisni autor doktor Bing Hu, vanredni profesor za istraživanje oralnog i stomatološkog zdravlja na Dentalnoj školi Peninsula na Univerzitetu u Plimutu, rekao je:
“Parodontalni ligament počinje pravilno da drži zub u čeljusnoj kosti kada zub izbije i postane funkcionalan. Razumijevanje mehanizama razvoja parodontalnih ligamenata i molekula koji pomažu da zrelo tkivo je zaista važno za naše razumijevanje regeneracije i popravljanja tkiva. Sljedeći koraci su da vidimo da li se i kako molekuli koje smo identifikovali u ovoj studiji mogu prevesti u model samo za čovjeka i, zauzvrat, kako na njih utiču i zdrava i bolesna stanja.”

Dr Hu je, takođe, dio Instituta za translacijsku i stratifikovanu medicinu na Univerzitetu (ITSMed). Ovo je istraživanje dio MD-a. teza doktora Balaža Denesa sa Univerziteta u Ženevi, pod nazivom „Post-emergentna erupcija zuba: stopa erupcije, dozrijevanje parodontalnog ligamenta i ćelijska signalizacija“.
“Vjerujemo da su naši nalazi važan korak do boljeg zubnog tretmana u situacijama koje uključuju parodontalni ligament, poput bolesti desni (parodontitis), obnavljanja zuba pomocću zubnih implantata ili ortodontskog pokreta zuba“, rekao je dr Denes.
Kompletna studija, naslovljena „Izrezivanje koordinata sazrijevanja parodontalnog ligamenta kroz regulisanje Lamina A“, objavljena je u časopisu „Journal of Dental Research“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -