Naučnici na korak do regenaracije zubne gleđi

  Britanski naučnici su razvili novu tehniku obnavljanja zubne gleđi, najtvrđeg tkiva u organizmu za koju je važilo da kada se jednom ošteti ne može da se regeneriše.

  U studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications naučnici sa londonskog Univerziteta Kvin Meri otkrili su tehniku rasta mineralizovanih materijala koji mogu da regenerišu tvrdo tkivo kao što su zubna gleđ i kosti.

  Zubna gleđ može da izdrži sile žvakanja, izloženost kiseloj hrani i pićima, kao i ekstremnim temperaturama. Uništenje zubne gleđi dovodi do zubobolje, a postepeno i do gubitka zuba, što se događa polovini svjetske populacije. Pronalazak načina kako je sačuvati, ili obnoviti dugo vremena predstavlja problem medicine.

  Zubna gleđ omogućuje našim zubima da funkcionišu dobar dio našega života, a ta jedinstvena osobina rezultat je njene visokoorganizovane strukture. Studija tumači novi pristup koji sa velikom preciznošću može da stvori materijale koji oponašaju i izgledaju kao zubna gleđ.

  Novi materijali mogu da se koriste za prevenciju velikog broja komplikacija sa zubima, ali i za liječenje pokvarenih zuba ili njihove preosjetljivosti.

  Autor studije, stomatolog doktor Šerif Elšarkavi, kaže da je otkriće neizmjerno uzbudljivo, pošto jednostavnost i prilagodljivost mineralizacijske platforme otvara velike mogućnosti za liječenje, odnosno regeneraciju zuba.

  – Mi ćemo, na primjer, moći da razvijemo flastere otporne na kiselinu koji mogu da prodru, mineraliziraju i zaštite izložene vratove zuba. Tako ćemo liječiti hipersenzibilnost dentina – kazao je on za Telegraph.

  Mehanizam je baziran na specifičnom proteinskom materijalu koji ima sposobnost da podstakne i vodi rast nanokristala, na sličan način na koji ti kristali rastu kada gleđ stvara naš organizam, piše Telegram.

  Vodeći autor studije profesor Alvaro Mata kaže da je glavni cilj u nauci o materijalima naučiti od prirode kako da se razviju korisni materijali bazirani na preciznoj kontroli izgradnje molekularnih blokova.

  – Razvili smo tehniku za jednostavno stvaranje sintetičkih materijala koji imitiraju takvu hijerarhijski organizovanu arhitekturu na velikim površinama sa kapacitetom za podešavanje njihovih svojstava.

  Kontrola procesa mineralizacije otvara mogućnost stvaranja materijala sa svojstvima koja oponašaju različita tvrda tkiva kao što su gleđ i kost. Naučnici ističu da njihov projekat ima ogroman potencijal u regenerativnoj medicini.

  , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.