fbpx
NaslovnaSavjetiNapravljen robot za uklanjanje zubnog plaka

Napravljen robot za uklanjanje zubnog plaka

- Advertisement -

Posjeta stomatologu obično uključuje dugotrajno i ponekad neugodno struganje zuba alatima za uklanjanje naslaga. Šta ako, umjesto toga, stomatolog može rasporediti malu vojsku sitnih robota kako bi precizno i neinvazivno uklonio tu nakupinu? Tim inženjera, Stomatologa i biologa sa Univerziteta u Pensilvaniji, razvio je mikroskopsku robotsku posadu za čišćenje. Sa dva tipa robotskih sistema – jedan je dizajniran da radi na površinama, a drugi da radi u ograničenim prostorima – naučnici su pokazali da roboti sa katalitičkom aktivnošću mogu uništiti biofilmove, lepljene amalgamacije bakterija upletene u zube.

Takvi robotski sistemi za uklanjanje biofilma mogu biti dragoceni u širokom spektru potencijalnih primjena, od propadanja zuba, endodontskih infekcija i kontaminacije implantata. Rad, koji je objavljen u časopisu „Science Robotics“, vodili su Hiun Mišel Ko (škola za stomatologiju) i Edvard Stager (Fakulteta za inženjerstvo i primjenjene nauke).

“Ovo je bila zaista sinergistička i multidisciplinarna interakcija. Mi koristimo stručnost mikrobiologa i kliničara-naučnika, kao i inženjera da osmislimo najbolji sistem iskorjenjivanja mikroba. Ovo je važno za druga biomedicinska polja koja se suočavaju sa biofilmovima otpornim na lijekove dok se približavamo post-antibiotskoj eri. Tretiranje biofilmova, koji se javljaju na zubima zahtijeva mnogo ručnog rada, kako od strane potrošača tako i od strane profesionalca. Nadamo se da ćemo poboljšati mogućnosti liječenja, kao i smanjiti poteškoće u njezi“, objasnio je Ko.

Biofilmovi se mogu pojaviti na biološkim površinama, kao što su zubi ili u spoju ili na predmetima, kao što su vodovodne cijevi, implantati ili kateteri. Gdje god se formiraju biofilmovi, oni su veoma teško ukloniti, jer ljepljiva matrica koja drži bakterije obezbeđuje zaštitu od antimikrobnih agenasa. U prethodnom radu, Ko i kolege su postigli napredak u razbijanju biofilmske matrice sa različitim metodama van okvira. Sasvim slučajno, tim „Penn Dental Medicine“ ustanovio je da grupe u koje vode Stager, Vijai Kumar i Ketlin Stebe, rade sa robotskom platformom koje koristi vrlo slične nanočestice željeznog oksida kao gradivne blokove za mikrorobote. Inženjeri kontrolišu kretanje ovih robota koristeći magnetno polje, omogućujući im da se njima upravlja.

Zajednički tim koji je radio među školama dizajnirao je, optimizovao i testirao dva tipa robotskih sistema, koje grupa naziva katalitički antimikrobni roboti ili CARs, sposobni da degradiraju i uklone biofilmove. Oba tipa CAR efektivno su ubila bakterije, razbila matricu koja ih okružuje i uklonila ostatke sa velikom preciznošću. Nakon testiranja robota na biofilmovima koji su rasli ili na ravnoj staklenoj površini ili u zatvorenim staklenim cijevima, istraživači su isprobali klinički relevantniju primjenu: uklanjanje biofilma iz teško dostupnih dijelova ljudskog zuba. CAR-ovi su bili u stanju da degradiraju i uklone bakterijske biofilmove ne samo sa površine zuba, već i iz jednog od najtežih dijelova zuba, prevlake, uskog koridora između korijenskih kanala gdje se obično pojavljuje biofilm. Da bi se inovacija pomjerila na put ka kliničkoj primjeni, istraživači dobijaju podršku od Pen centra za zdravlje, uređaje i tehnologiju.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -