NaslovnaSavjetiNamirnica i pića koje stomatolozi ne konzumiraju i tvrde da ne biste...

Namirnica i pića koje stomatolozi ne konzumiraju i tvrde da ne biste trebali ni vi

- Advertisement -

Određena hrana u kojoj često volite uživati ujedno bi mogla biti i najveća opasnost za vaše zube i desni. Vrhunski stomatolozi za „Reader’s Digest“ izdvojili su neke od namirnica koje gotovo nikada ne jedu, a ne biste trebali ni vi, jer upravo one mogu izazvati najveći štetu u usnoj šupljini.
Kokice
“Svakodnevno mi u ordinaciju dolaze ljudi sa zubima ispucalim od grickanja prepečenih zrna kukuruza, a da uopšte ne spominjem ljusku koja se zavuče ispod zubnog mesa i uzrokuje bol”, kaže Džonatan Neman, stomatolog iz Njujorka.

Sušeno voće
“Koliko god okus sušenog ananasa bio ukusan ili kao i zdravstvene prednosti vlakana u suvim šljivama tjerale na to da ih jedete, treba da znate da je sušeno voće prva katastrofa za vaše zube. Osim što sadrži visoku koncentraciju šećera, sušeno voće lijepi se za neravnu površinu kutnjaka i tako uzrokuje pojavu karijesa”.
Sjemenke
“Zaboravite na sjemenke od bundeve, koje vjerojatno uvijek imate pri ruci, ako želite da vam zubi budu lijepi i zdravi. Kada prednjim zubima lomite njihovu ljusku i čistite ih, dovodite se u rizik od oštećenja cakline na jedinicama”, istakao je doktor Nemam.

Topla voda sa limunom
“Ako ste čuli da dobro započeti dan sa toplom vodom sa limunom, razmislite dva puta prije nego usvojite ovu naviku jer mogli biste tako oštetiti caklinu na zubima. Redovno izlaganje zuba kiseloj hrani i pićima može doslovno otopiti caklinu te unutrašnji sloj zuba izložiti štetnim uticajima”, kaže doktorka Raha Sepehara.
Led
“Vrijeme je da prestanete iz zadovoljstva da lomite led zubima. On je jednostavno pretvrd za zubnu caklinu i uzrokuje mehanička oštećenja na zubima i pukotine. Čak može i odlomiti komad zuba”, ističe stomatolog Džon Maraši.

Energetska pića
Doktor Maraši napominje da su energetska pića izrazito štetna za zube:
“Osim što su jako kiseli i imaju nizak pH, energetski napitci prave su šećerne bombe. Uočio sam trend porasta karijesa među studentima koji redovno piju energetska pića, jer ih cijelu noć drže budnima dok se pripremaju za ispite ili se provode po klubovima. Tekućina ravnomjerno prekriva sve zube i ima jednako loš učinak na njih.”
Konzervirano voće
“Iako je voće uvijek zdrav izbor, ono konzervirano sasvim je druga priča. Ako je natopljeno sirupom i prekriveno šećerom, nisu ništa puno drugačiji od samih slatkiša”, kaže doktorka Krista Mening, vlasnica „Solstice Dental & Aesthetics“ u Luisvilu.

Gumeni bomboni
Stomatolog Lorens Fung kaže da bi gumene bombone trebalo potpuno izbjegavati. “Gumene bombone svih boja i oblika izbjegavajte u širokom luku jer uništavaju zube. Oni se prilikom žvakanja lijepe i za najmanje dostupna mjesta na zubima. Poznato je da, što duže su zubi u kontaktu sa šećerom, to se u usnoj šupljini proizvodi više kiseline je uzrok množenja bakterija koje stvaraju karijes”.
Meso s roštilja
“Meso sa roštilja, poput mariniranih svinjskih rebara, vjerovatno je najgore što se može dogoditi vašim zubima zbog karameliziranog šećera koji sos sadrži. Uz to, postoji opasnost od odlamanja komadića zuba ako zagrizete u dio mesa na kojem je karamelizovani šećer suviše otvrdnuo”, objašnjava stomatolog Frederik Bejker.
(www.index.hr)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -