NaslovnaSavjetiNajčešći razlozi zbog kojih dolazi do ispadanja zubnih navlaka

Najčešći razlozi zbog kojih dolazi do ispadanja zubnih navlaka

- Advertisement -

Ukoliko ste se odlučili na postavljanje krunice ili ste sa njima već nadoknadili jedan ili više zuba, dobro je znati kako da ih sačuvate i izbjegnete njihov gubitak. Zubne krune mogu ispasti nakon dugo godina, a za to postoji više razloga:

Stvaranje karijesa ispod zubne krune
Mnogi ljudi misle da je njihov zub nakon postavljanja krune otporan na sve, ali tu se grdno varaju. Zubi koji su pod krunicom mogu dobiti karijes koji može da uništi zub. On se obično pojavljuje tačno na spoju krune i zuba, duž linije desni.

U zavisnosti od zahvaćenosti zuba karijesom, stomatolog ponekad može spasiti zubnu krunu. Ako je karijes u početnom stanju kruna se skida, a zub se popravlja i kruna se vraća. U protivnom se nakon popravka zuba radi nova zubna kruna.

Konzumacija tvrđe ljepljive hrane
Ljepljiva hrana postepeno može učiniti da zubna navlaka otpadne. Ako ljepljiva hrana odlijepi krunicu ona se obično može ponovo cementirati na zub.

Cement / ljepilo koje drži krunu može popustiti
Zubne krune rade se od materijala koji može trajati dugi niz godina, međutim njihovu stabilnost na zubu osigurava cement koji se s vremenom može i odlijepiti i dovesti do otpadanja zubne krune. To nije problem jer se kruna jednostavno može nazad zacementirati.

Premali volumen zuba ispod krune
Ponekad su zubi toliko kratki da kada ih stomatolozi pripremaju za krunu, ne ostane dovoljno zubnog tkiva na koje bi se kruna zalijepila kada se postavi na mjesto. Ovo je češće kod stražnjih zuba koji zbog godina upotrebe mogu biti istrošeni.

Nebriga za zube sa krunom
Zubna kruna može postati nestabilna ako se previše opterećuje. Loše navike kao škrgutanje, otvaranje boca i raznih vrećica/paketića zubima može oslabiti cement ispod krune. Nošenje noćnih udlaga i izbjegavanje korištenja zuba kao alat sigurno će produžiti vijek zubnim krunama.

U svakom slučaju, kada krunu opteretite neprirodnim silama, slabite vezu koja drži krunu na zubu. Na zube sa zubnim krunama treba paziti kao i na prirodne zube. Redovno ih četkati i koristiti zubni konac da bi održali okolne desni zdravima. Obavezne su redovne posjete stomatologu kako bi se na vrijeme uočila promjena na krunici ili na zubu ispod krunice.

Izvor: Stomatologija Maglajlić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -