NaslovnaSavjetiNajčešći razlozi gubitka zuba

Najčešći razlozi gubitka zuba

- Advertisement -

Gubitak zuba ima višestruke negativne posljedice koje mogu u velikoj mjeri promijeniti kvalitet života i opšte zdravstveno stanje.

Činjenica je kako zubi imaju glavnu ulogu kod žvakanja i govora, a posebno su važni u estetskom smislu. Za gubitka zuba može imati ulogu veća hronološka dob, uzimanje nekih lijekova, genetska predispozicija, ali i drugi faktori na koje i sami možemo uticati.

Foto: gentledentistrytampa.com

Loša oralna higijena
Najčešći uzrok gubitka zuba je loša oralna higijena, od čega počinju gotovo svi problemi sa oralnim zdravljem. Pod lošom oralnom higijenom podrazumijevamo nepravilno i neredovno četkanje zuba, izostanak čišćenja međuzubnih prostora i zanemarivanje redovnih stomatoloških pregleda.

Sve to neminovno vodi do nakupljanja zubnog plaka i kamenca, koji postaju odlična podloga za nakupljanje bakterija. Nakupljene bakterije dovešće do upale desni (gingivitis), a ako se zanemaruje i ne liječi, vjerovatno će se razviti parodontitis. Upravo parodontitis (bolest desni) razara kosti i ligamente što će na kraju dovesti do klimanja, a zatim i do gubitka zuba.

Pojava i razvoje karijesa
Razvijeni karijes je po učestalosti drugi po redu razlog za gubitak zuba. Karijes, na žalost, može u početnim fazama nastanka biti skriven i upravo iz tog razloga su potrebni redovni stomatološki pregledi.

Ukoliko se karijes dovoljno razvije i zanemaruje se njegovo napredovanje dolazi do oštećenja dubljih struktura zuba. Njegovim napredovanjem doći će do infekcije korijena zuba što će neminovno zahtijevati endodontsko liječenje. U najtežim slučajevima dolazi do propadanje krune i korijena zuba i jedino što u tom slučaju ostaje je vađenje zuba.

Razvoj i simptomi parodontitisa
Parodontitis je upalna bolest desni koja napada i razara potporne strukture zuba. Najčešći simptomi pojave i razvoja parodontitisu su:
*crvene i otekle desni
*krvarenja desni, posebno kod četkanja zubi
*loš zadah
*klimanje i ispadanje zuba

Kako kod prije navedenih razloga zbog kojih se može dogoditi gubitak zuba i parodontitis može nastati zbog loše i nepravilne oralne higijene, ali i zbog pušenja, genetske predispozicije, hormonalnih promjena ili nekih drugih medicinskih razloga.

Kako spriječiti gubitak zuba
Gubitak jednog ili više zuba sigurno će imati utjecaj na opšte zdravlje i kvalitet života. Današnja stomatologija trudi se da edukuje i preventivno djelovati kako bi se spriječio nastanak oralnih bolesti i gubitak zuba.

Naglasak je na „prvoj liniji odbrane“, a to je redovna i pravilna oralna higijena. Drugo što svi možemo napraviti je da posjetite stomatologa barem dva puta godišnje i obaviti kontrolni pregled. Upravo tako možemo dobiti pravu sliku stanja naših zuba, a prema potrebi stomatolog će obaviti sve preventivne mjere ili odrediti terapiju ukoliko bi bila potrebna.

Prevencija ima najvažniju ulogu i može dugoročno donijeti velike koristi našem dugotrajnom oralnom zdravlju. Ne dozvolite lošima navikama ili strahu od stomatologa da vam oduzmu lijep i zdrav osmijeh, osjećaj samopouzdanja i širok osmijeh ukrašen zdravim zubima.

Izvor: ordinacija Čeović

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -