NaslovnaSavjetiNajčešći problemi sa desnima kod beba i djece

Najčešći problemi sa desnima kod beba i djece

- Advertisement -

Možda mislite na probleme sa desnima i zubima kao problem koji pogađa uglavnom starije odrasle osobe. U pravu ste; parodontalna bolest, gubitak koštane mase i slični problemi su češći kod odraslih nego kod djece. Ipak, postoje neki problemi sa desnima koji mogu uticati na malu djecu, uključujući bebe. Ako imate malo dijete ili unuče, pogledajte sledeća stanja na koja treba da pazite.

Oralna kandidijaza

Česta kod beba koje su dojene, oralna kandidijaza je neprijatan za mamu i bebu, ali nije štetan ili opasan osim ako ne utiče na hranjenje ili izazove neku infekciju. Znaci uključuju bijele, biserne grudvice u bebinim ustima i neku manju sirovost ili krvarenje kada se obrišu. Majke koje doje mogu iskusiti ispucale, veoma bolne bradavice. U nekim slučajevima, pukotine se mogu inficirati.

Postoje neki prirodni tretmani za oralnu kadidijazu, od kojih neki uključuju nanošenje sirćeta na bradavice između hranjenja i pranje svih grudnjaka u vrućoj vodi. Međutim, najlakši i najefikasniji način liječenja je antifungalni lijek. Jedna uobičajena vrsta se zove nistatin i primenjuje se na mamine bradavice, kao i na bebina usta. Ako sumnjate da vaša beba ima oralnu kandidijazu i dojite, obratite se svom konsultantu za laktaciju ili pedijatru radi liječenja.

Bolesti desni

Iako većina djece nema problema sa desnima, nedostatak dobre oralne higijene može dovesti do gingivitisa, što je bolest desni u ranoj fazi, kod beba i male djece. Postoje i neka stanja koja mogu povećati vjerovatnoću bolesti desni kod beba; to uključuje dijabetes tipa 1, Daunov sindrom i Kindlerov sindrom. Simptomi bolesti desni kod male djece su isti kao i kod odraslih: natečene desni, crvenilo, krvarenje i osjetljivost.

Kada bebi počnu da izbijaju zubi, neophodno je da ih redovno čistite. Za malu bebu, brisanje vlažnom krpom za bebe može biti adekvatno. Kako više zuba dolazi, pređite na četkicu za zube za bebe i koristite pastu za zube bez fluora. Pasta za zube koja sadrži fluor se može koristiti kada dijete napuni dvije godine. Kada se nalaze dva zuba jedan pored drugog, nježno zubnim koncem očistite prostor između njih. Ova vrsta režima treba da spriječi bolest desni. Ako ste zabrinuti, posjetite stomatologa vašeg djeteta.

Rane ili plikovi

Postoji nekoliko stanja koja mogu izazvati rane ili plikove u ustima vaše bebe. Jedna je ona od afti. To su čirevi koji mogu biti prilično bolni. Neki ljudi su im skloniji od drugih, a traume ili kisela hrana mogu ih pogoršati.

Druga je bolest šaka, stopala i usta. Ovo je virusna bolest koja može izazvati plikove na rukama, stopalima i ustima. Za većinu beba i male djece, ovo jednostavno mora da teče svojim tokom, ali ako ste zabrinuti, vaš pedijatar može da utvrdi da li je vašem djetetu potrebno dalje liječenje.

Važno je da pazite šta se dešava u ustima vašeg djeteta, posebno kada je premalo da vam kaže da li je nešto neprijatno ili bolno. Ako primijetite nešto neobično, obratite se svom stomatologu ili pedijatru za savjet.

Izvor: markandrewsdds.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -