fbpx
NaslovnaSavjetiNajčešći oralni problemi kod tinejdžera

Najčešći oralni problemi kod tinejdžera

- Advertisement -

Održavanje dobrih navika i jakog zdravlja zuba je izuzetno važno tokom naših formativnih tinejdžerskih godina, jer je zdravlje zuba kod tinejdžera izuzetno važno. Tinejdžerske godine su često prekretnica u našim životima – ili je vrijeme kada se postavljamo za doživotnu posvećenost visokim standardima oralnog zdravlja, ili može biti vrijeme kada sve krene nizbrdo.

Slijedi lista najčešćih problema sa zubima kod tinejdžera i kako roditelji mogu da razgovaraju o problemima i spriječe probleme da se pojave.

Problemi sa umnjacima

Umnjaci  se pojavljuju tokom poslednjih godina adolescencije, što ukazuje da je tinejdžer zaista „sazreo“. Većina tinejdžera razvije sve svoje trajne zube kada navrše 13 godina. Umnjaci, ili treći kutnjaci, pojavljuju se između 17. i 21. godine. Pojava umnjaka može biti bolna za neke ljude.

Komplikacije nastaju kada se umnjaci pojavljuju u pogrešnom položaju ili ne dolaze pravo gore. Obično se moraju ukloniti pogrešno postavljeni umnjaci.

Ako se tinejdžer žali da ih bole vilica ili zadnji zubi, to je najčešće problem koji se može pripisati umnjacima. Da biste izbegli eskalaciju bola i druge ozbiljnije probleme, važno je da tinejdžer bez odlaganja ode kod zubara. Ako se izgled umnjaka ne prati, tinejdžeri mogu razviti infekcije, ciste, bolesti desni, rizikovati oštećenje obližnjih zuba ili čak dobiti tumore.

Iskrivljeni/neusklađeni zubi

Tinejdžeri su posebno zabrinuti za svoj izgled. Dakle, krivi zub za koji nisu brinuli može iznenada početi da izaziva anksioznost i stres. Tinejdžeri se često suočavaju sa ortodontskim problemima sa zubima koji nisu poravnati. Problem eskalira ako krivi zubi utiču na njihov osmjeh ili govor.

Stomatolozi obično propisuju proteze za krive zube. Za neke veoma samosvjesne tinejdžere, držanje proteza može izazvati stres i anksioznost. Međutim, prednosti obično nadmašuju nedostatke kada je u pitanju ortodoncija – nekoliko godina nošenja proteza može da obezbijedi doživotno lijepe ravne zube i zdrave osmjehe. Ponekad pomaže da svog tinejdžera odvedete ortodontu kako biste mu omogućili da objasni prednosti proteza, ili čak predloži načine za prevazilaženje anksioznosti koja utiče na tinejdžera (dečiji psihijatar može da pomogne da ublaži strahove vašeg tinejdžera kada dođe do na nošenje proteza, takođe).

Pušenje!

Ogromna većina tinejdžera shvata da je pušenje loše za vaše zdravlje uopšte. Nažalost, to ih možda neće sprečiti da to isprobaju.

Tinejdžeri koji puše mogu ozbiljno ugroziti svoje oralno zdravlje. Neki problemi koji nastaju zbog pušenja uključuju suva usta i loš zadah. Ako tinejdžer nastavi da puši, može razviti jako obojene zube, doživeti otupljenje ukusnih pupoljaka, biti izložen većem riziku od bolesti desni i gubitka zuba, između ostalog.

Dakle, iako može izgledati očigledno, važno je paziti na svog tinejdžera i snažno prenijeti oralne – i sveukupne – zdravstvene rizike povezane sa pušenjem.

Oralni pirsing

Neki tinejdžeri su veoma spremni da isprobaju pirsing kako bi se istakli, izrazili ili, na primer, bili buntovni. Dok bušenje nekih djelova tela (poput ušiju) može biti relativno bezopasno i bezopasno, kada je u pitanju pirsing djelova usta, stvari nisu tako jednostavne.

Oralni pirsing, kao što su klinovi na jeziku ili prstenovi, mogu predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje. Velika je verovatnoća da će pirsing na jeziku dovesti do infekcija, kao i kod sličnih vrsta pirsinga u ustima. Otok je uobičajen kod ovih vrsta pirsinga. Neki otoci postaju toliko jaki da pacijent ima problema sa otvaranjem ili zatvaranjem usta. Zbog toga, obeshrabrite tinejdžere od pirsinga u ustima.

Izvor: md.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -