fbpx
NaslovnaSavjetiNajčešći kvarovi zuba kod djece

Najčešći kvarovi zuba kod djece

- Advertisement -

Klicima se mogu kvariti zubi jednako kao i odraslim osobama. Ne bira zub koga će da zaboli. A znamo koliko je neprijatno kada se to desi. Kada nas zaboli zub mi jednostavno uzmemo neki jači lijek i popijemo dok se ne odlučimo da odemo kod zubara.

To nije slučaj sa našim mališanima, njima ne bi trebalo da dajemo jake lijekove i trebalo bi redovno da ih vodimo kod zubara. Očigledno je da neke stvari ne možemo da preventiramo i zato vas sada upoznajemo sa kojim kvarovima zuba mogu da se susretnu vaša djeca.

Foto: freepik.com

Karijes na mliječnim zubima
Roditelji obično misle da djeca ne treba toliko da se bave zubima jer će im se uskoro zamijeniti. Dakle, mliječni zubi ispadaju i onda će se liječiti novi zubi, kada za to dođe vrijeme. Takođe, mnogi smatraju da se popravkom mliječnih zuba mogu ugroziti stalni zubi, međutim, to je samo jedna u nizu zabluda i apsolutnih neistina. No, vratimo se mi na temu.

Dakle, jedan od kvarova i problema koji se može javiti kod mlađe djece jeste i karijes na mliječnim zubima. Prva posjeta dječijem stomatologu bi trebalo da bude do treće godine. Dečiji stomatolog provjerava u kakvom su stanju zubi i šta bi tu moglo da se uradi. Karijes bi trebalo da se skida ukoliko postoji, kako ne bi došlo do nekih infekcija. Lakše je spriječiti nego liječiti, a sami znate da se infekcije mnogo teže liječe.

Bakterijski plak
Djeca vrlo često ne primjećuju i ne znaju da im hrana ostaje među zubima. Stariji mogu da im pomognu, da ih navode na to da stalno peru zube, ali jednostavno neće sve primijetiti. Bakterijski plak se stvara u fisurama, to je udubljenje na zubu.

Foto: jordanoralcare.com

Takođe, hrana može ostati i između zuba i izazvati taj bakterijski plan. Ono što u ovom slučaju dječiji stomatolog radi jeste da ispira te fisure. On ih ispira kako ne bi došlo do bakterijskog plaka. Na ovaj način ne samo da se radi prevencija nego se i sprječava stvaranje novog bakterijskog plaka.

Bakterije mogu preći i na novi stalin zub
Vrlo je važno da djecu vodite kod dječijeg stomatologa zato što bakterije nastale pod uticajem karijesa mogu da pređu i na zdrave stalne zube, koji rastu nakon što mliječni ispadnu. Zato je jako važno da djeci objasnite koliko je oralna higijena veoma bitna, ali i generalno da im usadite dobre navike. Kada naviknu da kao mali posjećuju dječijeg stomatologa, imaće tu naviku i kada porastu, a samim tim to znači da će imati uvijek zdrave zube i lijep osmeh. To je ono što svi želimo.

Foto: freepik.com

Savjet plus – Evo zašto dobro otiči kod dječijeg stomatologa
Odlazak kod dječijeg stomatologa je vrlo važan. Međutim, ne treba da dijete tamo provede cijelo djetinjstvo. Treba da radite na prevenciji bilo kakvog karijesa i infekcija. Naučite dijete da pere zube od najranije dobi, najbolje bi bilo čak i kada mu se jave prvi zubići.

Obavezno mu perite kako jezik, tako i desni. Ono što svi znamo, ali se rijetko kada toga pridržavamo jeste da se potpuno smanji, eliminiše ili ograniči unos šećera, a kod djece to znači svih onih slatkiša.

Izvor: Tikets

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -