Naslovna Obavještenja Najčešće intervencije kod stomatologa

Najčešće intervencije kod stomatologa

Pri samoj pomisli da treba obaviti odlazak kod zubara, većini ljudi je taj momenat zastrašujući. Bilo da je zbog toga što je prošlo mnogo vremena od posljednje posjete zubaru, stanja u kom se njihovi zubi nalaze trenutno ili se boje eventualne stomatološke procedure kojoj će biti podvrgnuti.

Odlazak kod zubara je stanje svijesti svakog pojedinca, kao i neophodna mjera očuvanja celokupnog zdravlja. Da bi se potencijalni strahovi odagnali, možda je najbolje svim uplašenima prikazati koji su to stomatološki zahvati najčešći.

Neki od njih su plombiranje zuba, stavljanje proteze, izbjeljivanje zuba i ugradnja bezmetalnih krunica.

Foto: freepik.com

Plombiranje zuba
Odabir restauracionih materijala koji se koriste u stomatologiji za popravku zuba koji su podlegli fizičkom oštećenju (lomu) ili su oštećeni zato što su poslužili kao stanište bakterija, će obaviti vaš izabrani zubar.

Ovaj postupak najprije podrazumijeva procjenu oštećenja i dijagnostifikovanje koju vrstu takozvane traume je vaš zub pretrpio.

Da li je u pitanju samo promjena boje zuba (koja je najčešćže posljedica konzumacije cigareta i kafe) ili je ipak u pitanju karijes, utvrdiće stomatolog.

Foto: freepik.com

Ranije su bile u masovnoj upotrebi amalgamske plombe takozvane crne plombe, o kojima postoje oprečna mišljenja u smislu da li su dobre ili ne.

Ono što je važno je da su one danas zamijenjene novom vrstom plombi takozvane bijele plombe. Ove bijele plombe predstavljaju biokompozitne ispune koje prijanjaju na vaš zub i djeluju potpuno prirodno.

Proteze
Istina, proteze pripadaju više jednom dijelu stomatologije koji se naziva protetika, ali vaš zubar vas može uputiti na nekog od protetičara, ukoliko niste zadovoljni rasporedom svojih zuba.

Foto: freepik.com

Postoje dvije vrste proteza, mobilne i fiksne proteze. Mobilne proteze su kako im ime govori, one koje možete da nosite po potrebi, odnosno da ih skinete u momentu kada ne želite da ih nosite.

One su pogodne za korigovanje rasporeda zuba u djetinjstvu, nakon zamjene mliječnih zuba stalnim.

Njihova moć ispravljanja je manja u odnosu na fiksnu, upravo iz razloga što nisu konstantno na zubima kojima je potrebna korekcija.

Za razliku od njih fiksnu protezu je moguće nositi u bilo kom životnom dobu i ima istu svrhu kao i mobilna.

Koliko ćete dugo nositi fiksnu protezu zavisi od preporuke vašeg ljekara, tj. njegove procjene nakon koliko vremena će vaši zubi biti u željenom nizu.

Fiksne proteze jesu mnogo skuplje od mobilnih, ali su zato i djelotvornije.

Foto: freepik.com

Bezmetalne krunice
Zubne krunice su dio stomatološkog restauracionog materijala koji se koristi za popravku, oštećenih zuba ili kao zamjena onim zubima koji nedostaju.

Postoji više tipova krunica koje se koriste, najprostija podjela je na metalne i bezmetalne krunice. Metalne krunice, posjeduju metalni dio, najčešće su to legure nekih metala koje daju čvrstinu.

Za razliku od njih, bezmetalne krunice nemaju metalni dio i one su posljednje stomatološko rješenje za problem koji se tiče cjelokupne obnove jednog ili više zuba.

One mogu biti izrađene od različitih biokompozitnih materijala koji ne izazivaju alergijske reakcije (za razliku od onih koje sadrže metalne legure), daju prirodan izgled.

Zbog svega ovoga su bezmetalne krunice sjajan izbor ukoliko vam je potrebna korekcija ovog tipa.

Foto: freepik.com

Izbjeljivanje zuba
Potpuno je prirodno da naši zubi gube boju i sjaj u toku života. Bilo da je to zbog genetskih predispozicija, navika koje smo stekli kao što je konzumacija kafe, crnog čaja ili cigareta ili je pak zbog korišćenja određenih ljekova.

Izbjeljivanje zuba je proces u kom se na zube djeluje supstancama koje u sebi sadrže perokside. Ovo je najefektivnije rješenje u estetskoj stomatologiji, koje ima za cilj poboljšanje bjeline vaših zuba.

Izvor: blog Magazin

- Advertisment -

POPULARNO

Dental Clinic Kovačević – svakom pacijentu pruža se individualan pristup i vrhunski tretman

Privatna porodična stomatološka ordinacija “Dental Clinic Kovačević” osnovana je 1989. godine i smještena je u Zelenici. U sklopu...

Humanitarna organizacija Pomozi.ba i ordinacija Širbegović postali partneri

Udruženje Pomozi.ba je neprofitna humanitarna organizacija koja svojim djelovanjem pomaže ugroženim ljudima na području cijele Bosne i Hercegovine, ali i šire.

Šta je bruksizam?

Tema diplomskog rada mi je bio bruksizam, naučno istraživački rad, mentora prof.dr.sci. Enita Nakaš. Želio bih poslati svoj...

Predstavljamo: SuperCem

SuperCem je dvostruko stvrdnjavajući cement na bazi smole. Baza i katalizator se nalaze u dvostrukoj šprici sa nastavcima...
- Advertisment -