NaslovnaSavjetiNajčešće hitne stomatološke procedure

Najčešće hitne stomatološke procedure

- Advertisement -

Da li patite od mogućeg apscesnog zuba? Šta je sa ispunom koja nedostaje, ili još gore, zubom koji treba vaditi? Hitni stomatološki slučajevi svakako nisu nešto što treba shvatai olako. Evo 5 najčešćih hitnih stomatoloških tretmana koji se obično viđaju u stomatološkoj ordinaciji.

Polomljen zub

Ovo je jedan od najčešćih razloga zašto su potrebni hitni stomatološki tretmani. Prelomi koji se javljaju na trajnim zubima, posebno oni koji sežu do unutrašnjeg sloja (dentina) zuba, moraju se liječiti što je prije moguće kako bi se spriječila infekcija i bol.

Izgubljene zubne plombe

Treba potražiti hitnu stomatološku pomoć kako bi se zamijenila izgubljena plomba. Izgubljena plomba može dovesti do bola, upale, infekcije, a može čak i da ošteti ili ugrozi zub. Ako je dentin zuba izložen predugo, onda može biti potreban tretman kanala korijena ili dodatni stomatološki tretmani kako bi se zub sačuvao.

Krvarenje i traume

Da li je vama ili vašem djetetu izbio zub dok ste se bavili sportom? Stalno vidimo razna krvarenja i traume. Kada se zubi pomjeraju usled fizičke traume, može doći do akutnog krvarenja. Ponekad možemo sačuvati stalni zub ako ste u mogućnosti da odmah donesete izbijeni zub u našu ordinaciju. Međutim, ne mogu se svi zubi ponovo ubaciti u čašicu i može biti potrebno dodatno liječenje.

Imajte na umu: Ako ste nedavno vadili zub, krvarenje će se normalno povući u periodu od 24-48 sati nakon procedure. Ako nakon toga i dalje imate krvarenje, odmah pozovite stomatološku ordinaciju u kojoj je izvađen, jer će možda trebati postavljanje šava u čašicu da bi se kontrolisalo krvarenje.

Konstantna zubobolja

Kada zub stalno pulsira ili vas budi usred noći, to obično ukazuje na infekciju dentina. Pozovite svoju stomatološku ordinaciju ako imate bol ili nelagodu kako bi se problem mogao identifikovati i obezbijediti odgovarajući tretman.

Komplikacije nakon stomatološke hirurgije

Obično će pacijenti osjetiti blage bolove nakon nekih stomatoloških zahvata kao što su tretman kanala korijena ili ekstrakcija. Ako i nakon dan ili dva i dalje osjećate bol, odmah pozovite stomatologa.

Izvor: jensondental.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -