Najčešće bolesti zuba – karijes, pulpitis, gangrena i parodontitis

  Mnogobrojne su bolesti zuba, a najčešće su to karijes, pulpitis, gangrena i paradontitis. Karijes je bolest zuba u toku koje bakterije oštećuju tvrda zubna tkiva kao što su gleđ, dentin i cement. Ova tkiva se demineralizuju i raspadaju stvarajući šupljinu u zubu. Ukoliko se ova bolest zuba ne liječi nastaje bol, oštećenje zubnog živca i infekcija okolnih prostora. Počinje kao sitna tačka na površini zuba koja se može razviti u veliki kavitet. Nekad se može vidjeti direktno okom, a nekada samo na RTG snimku, naročito ukoliko se nalazi između zuba. Ukoliko karijes nije došao do zubnog živca, nema kontinuiranih bolova. U tom stadijumu popravka zuba obuhvata uklanjanje razmekšalog dentina i popunjavanje kaviteta sa odgovarajućim materijalima (plombiranje zuba).

  karijes

  Upala zubnog živca-pulpitis
  Kada karijes demineralizuje sloj dentina koji obuhvata unutrašnjost zuba, zubni živac postaje eksponiran prema nadražajima iz usne duplje. Bakterije iz usta prodiru u unutrašnjost zuba i svojim toksinima oštećuju zubni živac. To se manifestuje intenzivnim bolovima koji su kontinuirani, šire se prema cijeloj polovini lica, vrlo često pacijent ne može da odredi koji ga zub boli. Proces zapaljenja zubnog živca, odnosno upala zuba, je ireverzibilan i kada se pojavi, jedino rješenje za taj zub je da se živac izvadi. Šupljina u zubu koja ostaje, hermetički popuni materijalima kao što je Gutaperka. Tada bolovi nestaju, a tako napunjen zub može trajati do kraja života.

  gangrena

  Gangrena zuba
  Gangrena zuba predstavlja odumiranje zubnog živca usljed dejstva bakterijskih toksina. Usljed njihovog dejstva, dolazi do razlaganja tkiva pulpe što se manifestuje vrlo neprijatnim mirisom koji se pojavljuje kada se zub otvori. Ova faza donosi olakšanje pacijentu i karakteriše se prestankom jakih bolova. Unutrašnjost zuba je potrebno zatvoriti sa odgovarajućim lijekovima u nekoliko seansi i poslije toga zub zatvoriti. Ukoliko se ne tretira, bakterijska infekcija se dalje širi prema otvoru na vrhu korijena.

  parodontitis

  Zapaljenje tkiva oko vrha korijena ili parodontitis
  Bakterijski toksini preko otvora na vrhu korijena zuba djeluju na okolno koštano tkivo, oštećuju ga i demineralizuju. Bakterije produkuju tečnosti i gasove, koji se sada nalaze u zatvorenom prostoru oko vrha korijena, u tom dijelu tkiva pritisak se povećava. Zub postaje izuzetno osjetljiv na zagriz, jer tada se minimalno potiskuje prema vrhu korijena. Organizam se brani, stvara se gnojna sekrecija. Ukoliko ova sekrecija pronađe svoj put kroz otvor na vrhu korijena ili se probije kroz kost prema usnoj šupljini, simptomi se smanjuju, ali je infekcija i dalje prisutna. Veći problem nastaje kada je onemogućeno oticanje gnoja, i tada dolazi do otoka na licu koji se može širiti prema susjednim prostorima. Prisustvo velikog otoka u nekim slučajevima može izazvati otežano disanje i gutanje.

  , , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.