NaslovnaSavjetiNajčešće bolesti usne šupljine - kako ih spriječiti?

Najčešće bolesti usne šupljine – kako ih spriječiti?

- Advertisement -

Rijetki se mogu pohvaliti činjenicom da su cijelog života imali izuzetno zdrave zube. Naime, određene svakodnevne navike mogu prouzrokovati razne probleme na zubima zbog kojih ćemo osjetiti neugodnu zubobolju, a posjeta zubaru će biti neizbježna.

Uz dobru oralnu higijenu i brigu o zubima neke se bolesti mogu izbjeći! Osim toga, ne smijemo zapustiti ni važnost redovnih posjeta stomatologu!

Stomatolog može spriječiti pojavu određenih bolesti čak i prije pojave njihovih simptoma i dati Vam dodatne savjete za održavanje zdravlja usne šupljine!

Foto: smileworksdental.co.uk

Koje su najčešće bolesti usne šupljine?
Neke od najčešćih bolesti zubi s kojima se susrećemo su: karijes, paradontoza, afte, gingivitis, okrhnuti zubi i krvarenje desni.

U narednom tekstu ćemo dodatno pojasniti simptome svake od navedenih bolesti i do čega mogu dovesti, ali i kako preventivno djelovati na njihovo pojavljivanje.

Karijes
Karijes je jedna od najčešćih bolesti zuba, a to potvrđuje i činjenica da svaka četvrta odrasla osoba ima karijes i gotovo je nemoguće pronaći osobu koja nije imala karijes na zubima barem jednom u životu.

Zato je izuzetno važno znati šta je karijes i kako spriječiti njegov nastanak. Karijes nastaje kada slatka i ljepljiva hrana u kombinaciji s bakterijama u ustima proizvede kiselinu koja napada caklinu.

Foto: smileworksdental.co.uk

Ta kiselina uništava caklinu, ali ne staje samo na tome. Ona će nakon nekog vremena početi uništavati i unutrašnjost zuba. Zbog toga je važno proći tretman uklanjanja karijesa na vrijeme, prije nego što karijes napravi veću štetu na Vašem zubu.

Osjetite li da su Vaši zubi postali osjetljivi na toplo i hladno i na slatku hranu, to znači da je karijes već nastao i da već ima negativan uticaj na Vaše zube.

Kako biste spriječili njegov nastanak naša je preporuka da barem dva puta godišnje idete na redovan pregled zuba kod stomatologa.

Takođe, nastanak karijesa možete spriječiti i ispravnom oralnom higijenom koja podrazumijeva redovno i pravilno četkanje zuba, korištenje prave četkice za zube te korištenje kvalitetne paste za zube i zubnog konca.

Foto: smileworksdental.co.uk

Gingivitis
Gingivitis, odnosno, upala desni je blaži oblik bolesti desni, a karakteriše ga crvenilo, naticanje desni ili krvarenje desni.

On je lječiv pa je izuzetno važno prvom pojavom ovih simptoma otići kod zubara kako bi se spriječio njegov razvoj u neke druge, veće probleme. Gingivitis je uzrokovan plakom.

Plak je sloj bakterija koji se stalno razvija oko zuba, a nadražuje desni i uzrokuje njihovu upalu. Kako smo već rekli, odlazak zubaru je najbolje rješenje za liječenje gingivitisa, ali rizik od pojavljivanja gingivitisa može se smanjiti dobrom oralnom higijenom.

Afte
Afte su male ranice bijele, sive ili žute boje koje se pojavljuju na jeziku, na obraznoj sluznici ili na usnama. Njihov početak je nepredvidiv, a izazivaju veliku nelagodu u jedenju, gutanju pa čak i govoru.

One, naime, nisu opasne, ali su izuzetno bolne i mogu izazvati povišenu temperaturu i oticanje limfnih čvorova.

Foto: bangalorebestdentist.com

Njihov uzrok nije poznat, ali neki od mogućih razloga nastanka su: genetske predispozicije, nedostatak vitamina B i gvožđa, loša prehrana, napuknut zub, četkica ili aparatić za zube, alergija, stres, fizička iscrpljenost, gastritis, slab imunitet

Iako, kako smo napomenuli, njihov uzrok još nije poznat, postoje određene smjernice koje bi trebale da pomognu u sprječavanju njihovog pojavljivanja.

Najbitnije je imati pravilnu i dobru prehranu, unošenje dovoljnog broja vitamina kako bi se imunološki sistem ojačao te ispravna oralna higijena.

Ako su vam se pojavile afte, a nisu zacijelile u roku od sedam dana ili se često pojavljuju, vrijeme je da odete doktoru koji će Vas savjetovati o posebnom liječenju.

Krvarenje desni
Krvarenje desni može biti uzrokovano prečestim i presnažnim četkanjem zuba, novom četkicom za zube koja je pregruba, ali može biti uzrokovano i plakom.

Plak je bakterija koja se stvara oko zuba i nagriza ih. Pljujete li krv tokom pranja zubi, nemojte to ignorirati već se odmah posavjetujte sa svojim zubarom o mogućim uzrocima i liječenju. Krvarenje zubi može (i hoće, ukoliko ne reagujete na vrijeme) dovesti do gubitka zuba.

Foto: bangalorebestdentist.com

Budite oprezni pri pranju zuba i pazite da agresivnim četkanjem ne oštetite desni! Kako biste spriječili pojavu ovog problema, najbolje je redovnoo prati zube i paziti da pranje ne bude preagresivno kako ne bi oštetili desni.

Takođe, redovno koristite zubni konac kako biste očistili područje između zuba, a njega je najbolje koristiti naveče prije pranja zuba četkicom.

Naime, zubni konac će očistiti područje između zuba, a četkanje nakon korištenja konca će dodatno očistiti to područje i ukloniti sve što je na zubima ostalo nakon korištenja konca.

Uz to, redovan odlazak stomatologu je obavezan! Stomatolog će na vrijeme uočiti sve probleme s desnima čak i prije pojave simptoma i time spriječiti dodatne komplikacije!

Paradontoza
Paradontoza je bakterijska infekcija koja napada potporna tkiva, ligamente i kosti. Ono je jedan od najtežih oblika bolesti desni i može dovesti do trajnog gubitka zuba, stoga je stomatološki tretman neophodan!

Foto: dental-art.hr

Paradontoza se pojavljuje u slučaju da se krvarenje desni i gingivitis ne liječe. Za razliku od gingivitisa, paradontoza je nepovratna i može imati ozbiljne posljedice na izgled Vaših zuba i desni.

Naime, ona dovodi do razaranja kostiju i vezivnog tkiva koji drže zub na mjestu. Tad se zub počinje klimati, a nakon toga i ispadne. Dakle, na samu pojavu gingivitisa i krvarenja desni trebate da reagujete i posjetiti stomatologa.

On će nakon pregleda razraditi plan terapije kako bi se uklonile bakterije koje su uzročnici upale!

Odlomljeni zub
Zubi su izuzetno podložni povredama, posebno ako se bavite sportom u kojem može doći do traume na zubu, ako žvaćete tvrdu hranu ili koristite pretvrdu četkicu za zube koja zube čini slabijima.

Ako vam se, zbog ovih ili nekog drugog razloga, zub odlomio – nemojte odgađati posjetu stomatologu! Naime, ljudi često lom zuba ne shvaćaju ozbiljno, posebno ako se radi o nekom zubu koji se ne vidi kad se smijete ili razgovarate s drugim ljudima.

Odlomljeni zub je nezaštićen i veća je vjerojatnost da će biti dodatno oštećen ako se prvotna šteta ne sanira.

Stomatolog će jednostavno zagladiti zub kako bi se izbjeglo dodatno iritiranje okolnog tkiva, a odlomljeni dio se može zamijeniti zubnom ispunom koja se neće ni primijetiti u svakodnevnom životu!

Foto: marketplacedental.com.au

Iako je liječenje okrhnutog zuba jednostavno, uđe li bakterija u unutrašnjost zuba, doći će do dodatnih komplikacija. Stoga je bitno odmah posjetiti stomatologa i sanirati puknuće zuba.

Savjeti za održavanje zdravlja zuba
Kako biste bili sigurni u zdravlje svojih zubi, ispravna svakodnevna oralna higijena je neophodna.

Iako možda ne osjetite bol u zubima i zubi Vam se čine zdravi i lijepi, svejedno je moguće da se u Vašim zubima stvaraju bolesti koje će, kad se pojave simptomi, imati jako loš utjecaj na zdravlje i izgled zuba.

Zbog toga izuzetno važno ići na kontrolu kod stomatologa redovno (najmanje dva puta godišnje), a uz to prati zube četkicom za zube, zubnim koncem i tekućinom za ispiranje usne šupljine.

Takođe, razmislite o svojoj prehrani! Prerađena hrana može imati štetan uticaj na Vaše zube, stoga pazite da više jedete zdrave i svježe namirnice koje Vaše zube neće uništavati, već će ih učiniti zdravijim i čvrstim!

Izvor: ordinacija Dental Art

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -